Hopp til innhold

Fiskeoljen - til dyr eller folk?

Fiskeoljetanken som ble vist i NRK Forbrukerinspektørene var til dyrefôr, mener styremedlemmer i fiskeoljefirmaet Copeinca. Administrerende direktør ved fabrikken i Peru bekrefter imidlertid at fiskeoljen også går til mennesker.

Fiskeoljeproduksjon i Peru

Ansjos på vei inn i fiskeoljefabrikken i Peru.

Foto: NRK

I november viste NRK Forbrukerinspektørene (FBI) to dokumentarer om fiskeoljeindustrien i Peru. Herfra kommer det meste av fiskeoljen som havner i norske kapsler.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening har påstått at det Forbrukerinspektørene viste fram, var dyrefôr. Og styremedlemmer i det norske fiskeoljefirmaet Copeinca mener NRK mistet vesentlige nyanser.

Blant annet skriver de at «oljeproduksjonen skjer i ett produksjonssystem, men med to produksjonslinjer, og resulterer i to forskjellige produkter som aldri blandes. Det ene er olje for mennesker, det andre er for dyr. I FBI-programmet ble det vist fram olje for dyrefôr.»

LES HELE BREVET HER: "Når NRK bruker storslegga"

Blir motsagt av egen direktør

Fra fabrikken i Peru får NRK imidlertid andre opplysninger.

Fiskeoljetanken FBI viste er både til humant konsum og dyrefôr, bekrefter administrerende direktør Pablo Trapunsky.

Tanken som ble vist i FBI var merket med «CHD», som står for Humano Directo (humant konsum).

Det er den samme fiskeoljen som kan ende i omega-3-kapsler i Norge, og det var denne fiskeoljen Luis Ricardo Cruz Trujillo i Copeinca viste fram.

Video FBI: Peru fiskeoljetank

FBI: Peru fiskeoljetank

– Har ingenting med omega-3-kapsler å gjøre

Informasjonssjef Øyvind Haram i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening påsto dette om bildene FBI viste da han kommenterte dem i studio:

«Dette har ingen ting med omega 3-kapsler å gjøre. Det vi har sett på disse bildene her, det er altså produksjon av dyrefôr og fiskeolje som går til dyrefôr. Det finnes to separate produksjonslinjer på en slik fabrikk som dette her, og den ene går til dyrefôr og den andre går til humant konsum. I tillegg viste dere bilder av bunnfall, og det har ingen ting med dyrefôr å gjøre heller, så dette er å lure forbrukeren til å tro at dette går direkte til humant konsum.»

Copeincas administrerende direktør bekrefter imidlertid overfor Forbrukerinspektørene at fisken FBI filmet på fabrikken kun blir oppbevart i én binge som går både til dyrefôr og humant konsum.

Kan ha gått til dyrefor

Det er altså ingen separat binge for fisk som går til humant konsum. Etter hvert havner fiskeoljen i separate tanker merket CHD (humant konsum) og CHI.

– Men selv om fiskeoljen havner i tanker som er merket CHD, kan det hende at oljen går til dyrefôr. Dersom man senere i prosessen finner ut at kvaliteten likevel ikke holder mål, blir det dyrefôr. Hva som var på tanken den dagen dere filmet, om den oljen gikk til dyrefor eller humant konsum, kan jeg ikke svare på nå, skriver Trapunsky i e-posten.

Han mener altså at det er kvaliteten og mengden omega-3 i oljen som avgjør om fiskeoljen på CHD-tankene går til humant konsum. Det finnes imidlertid ikke egne tanker på fabrikken til humant konsum utover de tankene Forbrukerinspektørene filmet.

Skjør fisk

Han påpeker også at man ikke bør bry seg om at ansjosen ser ødelagt ut, det er en liten og skjør fisk som lett blir ødelagt. Trapunsky skriver at det som betyr noe er at fisken er fersk.

Selv om Copeincas øverste sjef bekrefter at CHD-tankene som FBI filmet både går til humant konsum og dyrefor, skriver styreleder i Copeinca, Kristjan Davidsson, at det i FBI-programmet ble vist fram olje for dyrefôr.

På spørsmål om han kan utelukke at vi har filmet olje til humant konsum, svarer styrelederen at han ikke har kommentarer utover det han og hans kolleger skriver i sitt brev til NRK.


.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)