NRK Meny
Normal

Fire menn isolert på Svalbard

Kun fire menn, seks polarhunder og et ukjent antall isbjørner bor på den isolerte værvarslingsøyen Hopen.

Hopen på Svalbard
Foto: Rune Bergstrøm

Øyen er tre kilometer lang, og ligger en time og 20 minutter med helikopter sør for Longearbyen på Svalbard.

Bjørnar Weines fra Harstad, Ove Lund fra Vardø, Arnt Ivar Lillevik fra Mo i Rana og bergenseren Atle Rolland driver værstasjonen på Hopen.

Hopen har verken båt- eller flyforbindelse, og de fire har vært isolert siden 5. desember. De er på jobb i et halvt år om gangen.

Bekymret for isen som smelter

Isbjørn
Foto: Rune Bergstrøm

De fire på Hopen er opptatt av isen som legger seg senere og smelter tidligere. Klimaendringene skaper nå problemer for isbjørnene. De er avhengige av is for å komme seg til fastlandet Hopen.

Hør intervjuet om klimaendringer på Svalbard.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.