Hopp til innhold

Finn tre feil i dette huset

Å la julelysene stå på om natta kan være livsfarlig. – Vær særlig forsiktig med papirstjerner og juletrelys, sier brannekspert.

Hus med julelys

Her er det papirstjerner i tre vinduer om natten. Feilen er at julestjerner av papir bør slås av når du ikke er der, de er mer lettantennelige enn stjerner av tre og metall.

Foto: Maria Elsness / NRK

Dagfinn Kalheim

–Papir er mer lettantennelig, og konstruksjonen på disse stjernene gjør at det er lett å gjøre brukerfeil, sier Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Foto: Brannvernforeningen

Romjulen er årets klart mest brannfarlige periode, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Og det er vel ikke så rart, hvis du kikker deg rundt og ser på alle julelysene i ditt eget og i naboenes hjem.

– En god huskeregel er å slå av alt av julelys om natta og når du ikke er hjemme. Du får jo ikke noe glede av lysene når du ikke ser dem uansett, sier Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen til NRK.no.

Direktoratet stemmer i:

– Vi anbefaler i utgangspunktet at alt elektrisk utstyr som ikke må stå på, skal slåes av. Selv om dette er utstyr som er designet og testet for å ikke være brannfarlig, vet vi at i noen tilfeller kan det likevel oppstå branner grunnet elektriske produkter, sier Bjørn Nyrud, avdelingsleder i DSB.

Det er særlig to lysende ting du bør være ekstra forsiktig med: Papirstjerner og julelys i slynge.

Svidd julestjerne av papir

Det er ikke mye igjen av papirjulestjernen som tok fyr i leiligheten til en småbarnsfamilie i fjor. Brannen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet.

Foto: Frende Forsikring

Papirstjerna tok fyr

Julestjerner i papir har blitt fryktelig populært de siste årene. Men papir med en lyspære inni, kan fort bli en brannfelle. I desember i fjor fikk en småbarnsfamilie leiligheten ødelagt da julestjerna tok fyr. Røykvarsleren gjorde at de kom seg ut, men leiligheten ble ubeboelig.

– Papirstjerner er farligere enn stjerner i metall og tre. Papir er mer lettantennelig, og konstruksjonen på disse stjernene gjør at det er lett å gjøre brukerfeil. Ofte kan stjernene for eksempel bli litt skjeve, og da kan lyspæra lett komme borti papiret, mener Kalheim i Brannvernforeningen.

– Hva slags julestjerne har du selv hjemme?

– Jeg har julestjerne i metall, det er tryggest. Det skulle jo tatt seg ut om det begynte å brenne hjemme hos meg, sier brannverneksperten.

Julelys

Norske hjem bugner over av papirstjerner og lysslynger i juleuka.

Foto: Maria Elsness / NRK

Farlig hvis én pære ryker på juletreet

De aller fleste hjem har juletrelys, eller lyslenker eller lysslynger som det også kalles. Disse blir mye mer farlige dersom én pære ryker.

– Da øker spenningen i de andre lysene, og de kan overopphetes. Da blir det farlig med granbar og pynt rett i nærheten. Du bør derfor skifte pære med en gang, sier Kalheim.

Siden det er umulig å vite om en pære kan gå på juletreet om natta, er det best å slukke lysene om kvelden.

– Husk at du må skifte til samme type pære som det er angitt på produktet, tipser Nyrud i DSB. Her skriver direktoratet mer om brannfarlig julebelysning.

Gå på pæreshopping nå før ferien:

– Det er lurt å kjøpe reserverpærer nå før butikkene tar julestengt, for slukte pærer i jula er ikke bra, sier Kalheim.

Røykvarsler

Sjekk om batteriet i røykvarsleren virker.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Sjekk røykvarsleren!

Og selvfølgelig - et råd du garantert har hørt mange ganger før: Sjekk røykvarsleren! Statistikk viser at det brenner nesten 50 prosent flere boliger i desember enn i snitt en måned ellers i året.

– En brann om natta i hus hvor man ikke har røykvarslere er ofte fatalt. Sjekk røykvarslerne, og sikre deg best mulig - så våkner du neste morra, avslutter Nyrud i DSB.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)