Fikk naturperle ved Sognefjorden på flere hundre mål for 3 mill.

– Dette er noe av det vakreste jeg har sett, sier «Solgt»-megler Ståle Helland.

Finnabotn

Finnabotn er den minste og en av de mest spesielle fjordarmene i Sognefjorden.

Foto: Frode Søreide / NRK

Kontrastene ble store da eiendomsmeglere fra Oslo ble tatt med i båt til et avsidesliggende sted ved Sognefjorden – en liten grend ved navn Finnabotn.

Finnabotn byr på 750 mål med fantastisk vestlandsnatur, to eneboliger, et nedlagt gårdsbruk og et lite hotell. I tillegg har grenda seks fellingstillatelser på hjort som deles med nabogården, samt en jakthytte og stølshus som følger med.

Grenda er delt inn i tre deler, men det er hovedeiendommen «Solgt»-meglere skal gjette pris på. Den har et fritidshus på 204 kvadratmeter og et gjestehus på 480 kvadratmeter.

– Ingen tvil om at dette er helt unikt, sier Henrik Lossius fra Privatmegleren.

Fikk drømmen i oppfyllelse

Etter flere år på markedet ble grenda i fjor solgt til sogningene Roald Øvreås og Johan Tandberg. I 45 år har Øvreås hatt følelsen av at han en gang ville ha noe med eiendommen å gjøre.

Roald Øvreås

Roald Øvreås får besøk av Solgt i denne ukens program.

Foto: Frode Søreide / NRK

– Jeg var veldig nervøs for at denne drømmen skulle glippe. Hadde jeg hatt muligheten ville jeg slått til på et tidligere tidspunkt, sier Øvreås.

Stedet har ikke mobildekning, og man er avhengig av båt for å komme seg hit. Om vinteren kan is på fjorden by på problemer, men det hindrer ikke målet om å lage en turistattraksjon.

– Jeg håper at vi kan glede folk som kommer på besøk. La dem føle på det naturen gir oss mennesker, og når de reiser herifra så håper jeg at det har betydd noe for dem, sier Øvreås.

Finnabotn

Grenda ble fraflyttet i 1967 og sto tom i 35 år.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

– Umulig å tippe

I Oslo ligger kvadratmeterprisen på boliger på 55.000 kroner, mens den i Sogn og Fjordane er på litt over 21.500. Den store forskjellen gjør det vanskelig for meglerne fra Oslo.

– Vi må begynne med beliggenheten her. Det er jo den jeg tror du betaler for, sier Henrik Lossius.

Sammen med tvillingbroren Kristian Lossius tipper de at grenda ble solgt for 9,6 millioner kroner. Ståle Helland og kollega Tina Marie Stålborg fra Houeland Ek tipper en pris på 5,7 millioner kroner.

Eiendommen ble solgt for 3.160 000 kroner.

– Det er jo helt rått, sier Kristian Lossius.

Naturperle ved Sogn og Fjordane eller en liten leilighet sentralt i Oslo? Se hvor lite eller hvor mye bolig du kan få for tre millioner her.

Meglere tipper pris på vegløs grend

Tvillingbrødrene Kristian og Henrik Lossius fra Privatmegleren.

Foto: Lisbeth Fauske Løland / NRK
"Solgt" meglere tipper pris på vegløs grend

– Dette er noe av det vakreste jeg har sett, sier Ståle Helland. Her sammen med kollega Tina Marie Stålborg fra meglerfirmaet Houeland Ek.

Foto: Lisbeth Fauske Løland / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)