NRK Meny
Normal

Vi vet ikke hva ferien koster

En ny undersøkelse viser at reiseglade turister tror prisnivået rundt om i verden er noe helt annet enn det nivået egentlig er.

Nice, Frankrike

I Frankrike og på stranden i Nice er det billigere å feriere enn det folk tror.

Foto: LiliGraphie / Colourbox

Når man bestemmer seg for å reise på ferie, gjøres dette ofte ut fra hvor dyrt det er å reise dit. Men det mange ofte tar for gitt, er hvor dyrt det faktisk er å feriere der.

En ny undersøkelse reisesøkemotoren Skyscanner har gjort, viser at det stor forskjell på turistenes oppfatning av prisnivået i 30 utvalgte ferieland og det faktiske prisnivået i disse landene.

Linda Edstrand, markedsjef i Skyscanner

Linda Edstrand, markedssjef i Skyscanner

Foto: Skyscanner

– Undersøkelsen er gjort for å gi turister en bedre forståelse for reisekostnader og for å minimere ubehagelige overraskelser når de kommer til sin reisedestinasjon, opplyser markedssjefen i Skyscanner Linda Edstrand til NRK.

Vest-Europa billigere enn man tror

Tall fra undersøkelsen viser blant annet at India blir oppfattet som den billigste feriedestinasjonen, men ut ifra gjennomsnittlige ferieomkostninger i de forskjellige land, er det faktisk Marokko som er det billigste landet å oppholde seg i.

Mange turister tror også det er veldig dyrt å feriere i Vest-Europa, men tall fra undersøkelsen kan tyde på at dette ikke er helt riktig.

Land som Tyskland, Frankrike, Irland, Storbritannia, og især Island, er alle blitt antatt som dyre ferieland, men disse har havnet relativt høyt opp på lista for hvor billig det er å feriere i disse landene.

Selv sydendestinasjonene Spania og Portugal har blitt oppfattet som dyrere enn det de faktisk er. Skal du hit i sommer, kan du og lommeboken puste lettet ut – Spania er nemlig rangert som det sjette billigste landet, og Portugal er helt oppe på en fjerdeplass.

Det er faktorer som flypriser og valutakurser gjør at feriedestinasjonene er billigere enn det folk tror, mener Edstrand i Skyscanner.

– Den lave Euroen gjør at mange populære destinasjoner i Europa er mer prisverdige enn det folk tror, og sammen med lave flypriser, har euroområdet med destinasjoner som Spania, Portugal og Tyskland blitt mer prisverdig enn tidligere år, sier hun.

Vant til en sterk krone

MAGNE GUNDERSEN

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 tror nordmenn er så vant til den sterke norske kronen, at vi ikke tenker noe særlig på kostnadsnivået i andre land.

– Vi får jo en del for pengene våre i andre land. Men noen kan overvurdere den sterke kronen og vår egen kjøpekraft, og tro at alle andre steder i verden er billig. Sånn er det jo ikke, sier Gundersen.

Han tror likevel de færreste opplever å havne i pengeklemma på ferie.

– Hvis du virkelig har bomma på budsjettet, risikerer du å ha det moro i to dager. Men folk tar jo med seg kort, og da får man bare dra kortet og tåle at budsjettet blir overskredet, sier forbrukerøkonomen.

Marie-Anne Zachrisson

Marie-Anne Zachrisson, Salgs-/driftsdirektør i Ving.

Foto: Pressebilde

Salgs- og driftsdirektør i Ving, Marie-Anne Zachrisson, sier reiseselskapet ikke har fått henvendelser fra gjester som har hatt andre forventninger til prisene i det landet de ferierte i.

– Jeg tror mange har den kunnskapen fra tidligere ferier, for mange av gjestene reiser jo tilbake til land de liker å feriere i. Da har man en bra forståelse for at det er billigere i noen land, og dyrere i andre, sier hun.

Zachrisson sier det er vanskelig å si noe konkret om hva som er dyrt eller billig, for det kommer an på hver og én sin økonomi.

– Det er litt farlig å si hva som anses som dyrt eller ikke, for det er jo opp til hver enkelt, sier hun.

Skandinavia pristaperen

Kroatia er den sydendestinasjonen i Europa som flest tror man kan spare noen hundrelapper i. Men også dette er feil, ifølge undersøkelsen.

Kroatia er faktisk et halvdyrt land å tilbringe ferien sin i, slått av land som Kypros, Frankrike, ja, til og med Tyskland.

Og hvis du på tror du vil spare penger på å dra til kriserammede Hellas, er du ikke alene om det, for landet kommer på 11. plass over antatte billige reisemål.

Sveits, Thunersjøen

Sveits, her ved Thunersjøen, er det dyreste landet å feriere i av de 30 reisedestinasjonene.

Foto: Colourbox

I virkeligheten er prisnivået i det greske ferieparadiset mye høyere enn hva folk tror, for landet har havnet på 17. plass – til og med slått av Island.

Men der turistene har truffet ganske bra i sine vurderinger, er hvordan prisnivået er hos våre naboer Danmark og Sverige.

Her er det like dyrt å feriere som det folk flest antar, og landene er henholdsvis det fjerde og tredje dyreste ferielandet.

Disse landene blir dog begge slått av et oste- og sjokoladerikt land i Sentral-Europa. Skal du til Sveits i ferien din, er det her like dyrt som du forestiller deg – og lommeboka kan risikere å bli tom.

Slik ble undersøkelsen utført

Prisene er beregnet på gjennomsnittlige hotellomkostninger pr. dag, hvorav forbruket er satt til en kopp kaffe, en øl, en treretters meny inkl. en halv flaske vin per person og en overnatting.

Prisene er i tråd med Post Office Holiday Cost Barometer Reports 2012 og Hotels.com 2011 Price Index.

Undersøkelsen baserer seg på svar fra turister fra 43 land over hele verden, inklusive Norge, og turistene ble bedt om å vurdere hvor dyrt det er å feriere i 30 populære ferieland.

Turistene ble bedt om rangere prisnivået i de forskjellige landene etter verdiene veldig billig, billig, hverken billig eller dyrt, dyrt eller veldig dyrt, og da skulle de utelukke utgifter til selve reisen frem og tilbake.

Landene er listet opp etter pris, der 1 er billigst og 30 er dyrest.

Prisnivå i 30 populære ferieland

Nr.

Oppfattet prisnivå

Faktisk prisnivå

1

India

Marokko

2

Thailand

Thailand

3

Polen

Polen

4

Marokko

Portugal

5

Egypt

India

6

Mexico

Spania

7

Kroatia

Egypt

8

Den Dominikanske Republikk

Irland

9

Brasil

Storbritannia

10

Portugal

Tyskland

11

Hellas

New Zealand

12

Sør-Afrika

Kypros

13

Spania

Island

14

USA

Japan

15

Kypros

Mexico

16

Russland

Sør-Afrika

17

Canada

Hellas

18

New Zealand

Den Dominikanske Republikk

19

Tyskland

Frankrike

20

Australia

Kroatia

21

Italia

Dubai

22

Irland

Italia

23

Frankrike

Canada

24

Storbritannia

USA

25

Dubai

Australia

26

Island

Russland

27

Japan

Danmark

28

Danmark

Sverige

29

Sverige

Brasil

30

Sveits

Sveits

Prisnivå i 30 populære ferieland

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.