- Overvekt kan øke risikoen for uønsket graviditet

Ny studie antyder at det er en sammenheng mellom fedme og risikoen for å bli gravid selv om man bruker prevensjon.

Graviditetstest
Foto: ScanStockPhoto

Det er ikke noe nytt at man ikke kan stole 100 prosent på prevensjon som p-piller og kondomer. Men visste du at fedme kan øke sjansen for at du blir gravid når du minst ønsker det?

Forskere har nå gjennomgått sju forskjellige studier av hormonelle prevensjonsmidlers virkning, skriver MSNBC.

Nærmere 40.000 kvinner er grunnlaget for konklusjonene som er gjort av Laureen Lopez i den globale helseorganisasjonen FHI.

– Metabolsk endring i fedme og stor kroppsmasse kan lede til redusert effekt av enkelte hormonelle prevensjonsmidler. Vi har systematisk gjennomgått resultatene i studier av effekten av hormonelle prevensjonsmidler blant overvektige og fete kvinner, sier hun ifølge Medscape today.

BMI

Graviditetstest

Gravid eller ikke?

Foto: Colourbox.com

I fire av studiene konkluderes det med at det er kvinnene som veier mest som har størst sannsynlighet for å bli gravide mens de bruker prevensjon.

En av studiene av p-piller viser at kvinner med kroppsmasseindeks (BMI) over 25 har en større risiko for å bli gravide enn de som befinner seg på det indeksen regner som normalvektig.

I en annen studie, denne gang av p-plaster, antydes det at høyere kroppsvekt, og ikke nødvendigvis høyere BMI, øker risikoen for graviditet.

– Vet lite

Virkningen til prevensjonsmidler hvor hormonene sprøytes eller plantes inn i kroppen, skal ifølge studiene være upåvirket av kroppsvekten.

Mange forskere mener metabolsk endring i forbindelse med fedme, spesielt mengden kroppsfett, kan gjøre hormonelle prevensjonsmidler mindre effektive.

– Men vi vet egentlig lite om hvordan overvektige kvinner metaboliserer eller omdanner hormonelle prevensjonsmidler, siden mange studier ekskluderer overvektige kvinner, forklarer Lopez.

Lopez' undersøkelse er publisert i den siste utgaven av tidsskriftet «The Cochrane Library».

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)