Hopp til innhold

FBIs kaffekalkulator

Vet du hvor mye penger du bruker på kaffe hjemme i året? Vår kaffekalkulator kan gi deg svaret. Dyre maskiner eller dyr kaffe kan fort gi årlige utgifter på over 10.000 kroner bare på hjemmelaget kaffe.

Kaffepenger

Vår kaffekalkulator gir deg svaret på kaffeutgiftene dine.

Foto: Tor Risberg / NRK

VIKTIG - les dette om priser før du bruker kalkulatoren:

Dette kan kaffen koste per kilo:

* Filterkaffe 100 kr.
* Hele bønner 200 kr.
* Kaffekapsler 600 kr.

En god kaffemaskin kan koste:

* Trakter 1000 kr.
* Kapselmaskin 2000 kr.
* Manuell maskin 5000 kr.
* Helautomatisk 8000 kr.


KAFFEKALKULATOREN:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

FBIs kaffekalkulator hjelper deg til å regne ut de årlige kaffeutgiftene enten du har kapselmaskin, kaffetrakter eller en helautomatisk maskin som bruker hele bønner.

Hva er kiloprisen?

For å kunne bruke kaffekalkulatoren, er du først nødt til å vite kiloprisen på kaffen du kjøper.

Kaffe kan koste alt fra 50 til 800 kroner kiloen. I norske butikker vil du imidlertid finne ut at normal kilopris på filterkaffe er 100 kroner.

Kjøper du stort sett hele kaffebønner, vil prisen vanligvis ligge på mellom 150 og 300 kroner per kilo.

Kapsler til kapselmaskiner koster mellom 2,50 og 4 kroner avhengig av hva slags kaffemaskin du har kjøpt.

Nespressos espressokapsler inneholder 5 gram kaffe, mens lungo-kapslene inneholder 6 gram. Det gir en kilopris på 500-600 kroner.

Konkurrenten Illys kapsler har 7 gram kaffe i sine kapsler og koster kroner 3,75 per stykk. Det gir en kilopris på 536 kroner.

Kaffekapsler

Kaffekapsler er dyre pr kilo, men gir lite svinn og søl.

Foto: Tor Risberg / NRK

Svinn?

Det er ikke alltid lett å lage akkurat den mengden kaffe du trenger. Dersom du ofte kaster kafferester, bør du justere opp kiloprisen noe i kalkulatoren.

Fordelen med kapselmaskinene er at man som regel ikke brygger mer enn man trenger. Likevel vil de fleste kapselkopper være dyrere enn de fleste kopper brygget på andre måter, dersom man kun tar hensyn til prisen på kaffe og eventuelt melk.

Hva slags kaffekopper drikker du?

Begynner du dagen med en stor kopp vanlig kaffe eller en dobbel latte? Det finnes ingen fasit på hvor mye kaffe man skal bruke for hver kopp. Noen liker tynn kaffe, andre vil ha den sterk.

For at kalkulatoren skal kunne gi noen mening har vi gått ut fra det Norsk kaffeinformasjon anbefaler. For vanlig kaffe anbefales 60-70 gram kaffe per liter vann. For en enkel espresso er det vanlig å bruke 7 gram kaffe.

I kalkulatoren er en stor kopp kaffe definert til å være på 1,5 dl og laget av cirka 10 gram kaffe. En liten kopp kaffe rommer 0,9 dl og er laget av cirka 6 gram kaffe.

En cappuccino er her definert til å være 1,5 dl og laget av cirka 7 gram kaffe, mens en dobbel latte er på 3 dl og er laget av 15 gram kaffe.

Kaffi

Manuelle maskiner betyr mer arbeid og søl, men kan gi den beste kaffen.

Foto: Helga Hem / NRK

Maskinutgifter

For å få en fullstendig oversikt over kaffeutgiftene dine, må du også ta med utgiftene til maskinen.

Har du en kapselmaskin eller trakter til et par tusen kroner som du bruker hyppig, så utgjør ikke maskinkostnadene så mye.

Det er imidlertid ikke helt uvanlig å kjøpe en helautomatisk kaffemaskin til 15-20.000 kroner.

Brukes en slik kaffemaskin sjelden, blir det svært dyre kopper. Omvendt kan en rimelig kapselmaskin som du bruker veldig mye bli dyr på grunn av kapselprisen.

En godkjent kaffetrakter koster fra 500 til 2000 kroner. Gode helautomatiske kaffemaskiner som tar hele bønner koster fra 8000 til 30.000 kroner.

En god manuell espressomaskin får du fra 4000 til 15.000 kr. Har du først investert i en slik maskin bør du imidlertid også kjøpe deg en egen kaffekvern.

Kapselmaskiner koster mellom 1000 og 6000 kroner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)