Hopp til innhold

Farlige stoffer i fuktighetskrem

Kremene på badehylla kan inneholde stoffer som er farlige for deg. Forskere er overrasket over hvor mye av stoffene som går inn i blodet.

Krem i hånd

Helt vanlige kremer inneholder stoffer som er forbudte i Danmark, men ikke i Norge. Forskere frykter stoffene kan påvirke reproduksjonsevnen.

Foto: Øyvind Syrrist / NRK

Torkjell Sandanger (ny)

Seniorforsker Torkjel Sandanger ved Framsenteret i Tromsø er ansvarlig for en undersøkelse som viser at parabener går fra huden til blodet.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK
Bettina Ørsnes Andersen

- Vi har vedtatt et nasjonalt forbud mot disse stoffene, sier faglig rådgiver i Miljøministeriet i Danmark, Bettina Ørsnes Andersen.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK
Hans Jørgen Talberg

Norske myndigheter vil vente på EU. Dersom parabener forbys i Europa, vil også norske myndigheter rette seg etter det, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

Foto: Øyvind Syrrist / NRK

Forskere ved Framsenteret i Tromsø har undersøkt blodet til 300 kvinner etter at de har smurt seg med helt vanlig fuktighetskrem.

Miljøgiften parabener brukes som konserveringsmiddel i mange fuktighetskremer; resultatene fra den nye undersøkelsen viste høye nivåer av parabener i blodet til deltakerne.

Les også: Danmark forbyr parabener

Hormonforstyrrende

– Vi er overrasket over de høye verdiene vi fant. Det verste med parabener er den hormonforstyrrende effekten, sier Torkjel Sandanger.

Han er seniorforsker ved Framsenteret i Tromsø og er ansvarlig for undersøkelsen.

– Folk smører stoffet på huden sin, og det går veldig raskt inn i blodbanen. Her kan det utøve en effekt, sier han.

Det har i mange år vært kjent at parabener har hormonforstyrrende effekter, men det har vært omdiskutert hvorvidt stoffene kan være skadelige for mennesker eller ikke.

Forskere bekymrer seg blant annet for om stoffet kan påvirke reproduksjonsevnen, uten at det er slått fast gjennom undersøkelser.

Les også: Advarer mot hudkremer til barn

Danmark går foran

I Danmark har myndighetene tatt på alvor bekymringen over parabenenes skadelige effekt og forbød før sommeren fire parabener i produkter rettet mot barn.

– Det har lenge vært mistanke om at disse stoffene kan være hormonforstyrrende, så vi har vedtatt et nasjonalt forbud mot fire parabener, sier faglig rådgiver i Miljøministeriet i Danmark, Bettina Ørsnes Andersen.

– Vi har ventet forgjeves på dokumentasjon fra industrien på at parabenene ikke er farlige siden 2005, og nå ville vi ikke vente lenger.

– Vi gjennomførte selv en undersøkelse på barn i 2009, og vet at hormonforstyrrende stoffer kan skade forplantningsevnen.

Nå skal EU behandle rapporten fra Danmark. Kanskje blir danskenes forbud blir gjeldende for hele EU.

Les også: Her er solkremverstingene

– Finnes mange gode alternativ

I Norge vil ikke myndighetene forby parabener, selv om undersøkelsene fra Tromsø viser at parabenene går over i blodbanen - og dermed kan være farlig.

Heller ikke det danske forbudet gjør inntrykk på norske myndigheter.

– Dersom EU vedtar å forby parabenene, vil selvfølgelig også norske myndigheter rette seg etter det, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Hans Jørgen Talberg.

Torkjel Sandanger i Tromsø synes ikke dette er bra nok.

– Jeg synes norske myndigheter er for passive. Vi bør fjerne stoffer som kan ha denne typen effekt - det finnes mange gode alternativer, sier han.

Vil du ha hjelp til å finne trygge fuktighetskremer uten parabener og andre skadelige stoffer? Se Grønn hverdags liste her.

Her er Nordens offisielle miljømerke, Svanemerkets, liste over «grønne produkter».

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)