NRK Meny
Normal

Får ikke tvangsvaske "hulemann"

"Hulemannen" som i mange år bodde ute på Blindern i Oslo, har fått medhold i at han kan nekte vask og stell på sykehjemmet der han bor.

Søppelhaug ved Blindern stasjon

Her bodde 'hulemannen' i 27 år.

Foto: Hegna, Liv / Aftenposten

Siden mannen ble innlagt på sykehus i 2000, har han vært i konflikt med kommunen om hvorvidt de kan tvangsgjennomføre vask og sårpleie mot hans vilje.

Saken har gått to ganger til Høyesterett, og er nå for tredje gang til behandling i rettssystemet.

I dag ga Byfogden i Oslo mannen medhold i at kommunen ikke har rett til å vaske ham med tvang.

Mannen er kjent som "jordhulemannen". I en periode på 27 år bodde han ute i et lite skogholt ved Blindern stasjon. Han har sviktende helse og har blant annet problemer med infiserte sår i huden etter de mange årene utendørs.

Kommunen anker

Sylvi Listhaug (Frp)

Kommunen må kunne stille noen betingelser til pasientene, mener eldrebyråd Sylvi Listhaug.

Foto: NRK

Oslo kommune mener dette er en prinsipielt viktig sak, og anker saken videre til lagmannsretten.

- Vi mener at han frivillig har akseptert å bo på et av kommunens sykehjem. Av hensyn til andre beboere og de ansatte må vi kunne stille noen betingelser, sier eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp).

Hun presiserer at dette har vært en vanskelig sak, og at kommunen kommer til å fortsette å jobbe for å få til gode løsninger for 55-åringen.

- Men denne kjennelsen vil få konsekvenser videre for alle kommuner, dersom den blir stående. Vi er nødt til å anke saken videre, sier eldrebyråden.

- Ingen risiko for andre

I dommen heter det at mangelfull personlig hygiene og sårstell først og fremst er et problem for mannen selv. Retten avviser at han utgjør noen smittefare som kan legitimere bruk av tvang.

"Hulemannen" bor i dag på enerom. Han er sengeliggende og forlater aldri rommet.

Dommen gir "huleboeren" rett til å bestemme over sin egen kropp, også dersom hans beslutninger kan føre til en forverret helsetilstand. Kommunen må også betale mannens saksomkostninger.

Manglende personlig hygiene kan føre til sår og betennelser, i verste fall blodforgiftninger.

- Dette må vi tåle

Filosof og forfatter Lars Fr. H. Svendsen mener samfunnet bør være svært romslig i forhold til mennesker som "hulemannen".

- Såpass må vi tåle i et noenlunne liberalt samfunn. Folk må ha lov til å ikke vaske seg, sier Svendsen.

Han mener vi må ha respekt for andres beslutninger, selv om de utgjør en stor utfordring for omgivelsene.

- Hva vi tåler, endrer seg gjennom historien. Dronning Elisabeth den første uttalte en gang at hun badet en gang i måneden, enten hun trengte det eller ikke. I vårt samfunn vasker vi oss ekstremt mye. Man kan til og med kjøpe deodoranter for barn.

- Man kan jo godt mene at mannens beslutninger er dårlige og forsøke å overbevise om at noe annet ville være bedre. Men hvis han ikke forandrer mening, og han er beslutningsdyktig, må man akseptere det, mener Svendsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.