Får det ikke til sammen

De har vært kjærester i snart et år uten å ha hatt sex. Hun er veldig glad i ham, men de får ikke sexlivet til å fungere. Vår ekspert har gode råd.

Sex og samliv
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 19 år som har vært i et forhold i snart et år, men vi har fortsatt ikke hatt sex. Jeg føler meg ikke komfortabel og er veldig usikker, selv om jeg er veldig glad i kjæresten min. Vi har prøvd uten å få det til å fungere.

Jeg merker at det tærer litt på forholdet, og stemningen blir ofte dårlig fordi det ikke blir noe sex. Humøret mitt snur når dette blir tatt opp, og jeg føler at jeg trekker meg litt unna.

Jeg har vært hos legen min og undersøkt om det kan være noe galt, men alt var som det skulle. Vi kom fram til at det måtte være psykisk. Hvordan kan jeg omstille meg? Hva kan jeg gjøre for å komme meg ut av denne onde sirkelen og få et godt forhold til sex?

Margrete svarer

Hei. Du skriver at du trekker deg og at humøret ditt snur når tema om sex blir tatt opp. Det kan være mange grunner til at du har det slik.

Kanskje du rett og slett ikke tenner på ham seksuelt? Eller at du er usikker fordi han går for fort fram? Det er vanskelig å komme noen vei sammen om dere ikke kan snakke om dette.

Det er viktig å tenke over hva slags forhold du har til din egen seksualitet. Trives du med din egen kropp? Det er et fint sted og begynne - hos deg selv. Onaner og kjenn etter hva og hvordan du liker å berøres. Se på underlivet ditt i et speil og les for eksempel opplysningsbøker om sex generelt, eller om kvinners seksualitet spesielt. Du kan også prøve en eller flere samtaler med noen som kan noe om dette for å prøve og finne ut hvordan du har havnet i den onde sirkelen.  

Kjærester
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Liker du kjæresten din når han tar initiativ til kos og sex? Når han berører deg kan du fortelle ham hva du synes er godt av det han gjør. Ta også på han og kjenn etter hvordan du liker det.

Kanskje det vil være ok for deg om dere bruker god tid på forspillet, for eksempel ved at dere dusjer sammen, stryker på hverandre, kysser på munnen og på kroppene til hverandre. Det er viktig at dere bruker god tid sammen og kan bygge opp den seksuelle spenningen.

Til slutt er det viktig å huske på at sex er ikke noe man må ha. Ingen skal føle at de må ha sex med andre fordi den andre vil. Du bestemmer selv hvem du vil dele kroppen din med – og når. Du kan si ja og du kan si nei - begge deler er helt normalt og riktig.

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)