Hopp til innhold

Eurolotto saksøker Norge

Spillselskapet ble truet med bøter for pengespill for nordmenn. Nå har de varslet søksmål.

Eurolotto skjermdump

Pengespillet Eurolotto markedsfører seg mot nordmenn, mener Lotteritilsynet og -nemnda. Nå saksøker selskapet Norge.

Foto: Faksimile: Eurolotto.com

Det omstridte pengespillet Eurolotto saksøker nå den norske stat og Lotteritnemnda. Selskapet har i flere vedtak blitt nektet å tilby sine spill til nordmenn.

Selskapet startet en spillside i januar i fjor, og TV-kanalen Viasat 4 kjørte en rekke TV-reklamer for spillet. I januar startet selskapet en egen spillsending over samme lest som Lottotrekningen på NRK, med TV2-programleder Katarina Flatland som vert. Samtidig sponset selskapet rallysjåfør Petter Solberg og båtraceren Marit Strømøy.

I fjor sponset selskapet også Special Olympics, noe som fikk Norges Idrettsforbund til å bryte med arrangementet.

LES OGSÅ: – De rammer idrettens aller svakeste gruppe
LES
OGSÅ: Solberg-sponsor bannlyst i Norge

Bryter med norsk lov

Det tok kort tid før norske myndigheter satte foten ned for spillet.

– Eurolotto startet opp i januar 2011. De kjørte hardt på med TV-reklame, og hadde et tilbud klart rettet mot blant annet Norge. Nettsida er på flere språk, blant annet norsk, og de sponser norske utøvere i utlandet. En helhetsvurdering gjorde at vi varslet vedtak og deretter gjorde et vedtak, sier Rakel Bruteig i Lotteritilsynet til NRK.no.

LES OGSÅ: - Ikke noe provoserer meg mer enn idrettsutøvere som reiser til Latvia for å spille poker
LES OGSÅ: – Bingobransjen kan ikke regulere seg selv

Bakgrunnen var at Lotteritilsynet mente spillet markedsførte seg mot nordmenn. Selv om selskapet bak spillet opererte fra Malta, under maltesisk lov og etter europeiske retningslinjer, har de fortsatt en norsk side, med norske kontaktpersoner og norske lenker. Det er i strid med lotteriloven.

Vil ikke endre praksis

Til tross for vedtaket har selskapet valgt ikke å endre praksis.

– Vi har fått et vedtak fra Lotteritilsynet om ikke å tilby våre produkter til norske brukere. Vi hevder at vi har rett til det, og vi tror ikke den norske stat kan håndheve norske lover på Malta. I hvert fall ikke når man har eksakt samme produkt selv, sier Emil Sunnvisson, administrerende direktør for Cherryföretagen, som eier Eurolotto til NRK.no.

Lotteritilsynet sendte tidlig i fjor et vedtak der de truet med dagbøter, om ikke selskapet endret sine nettsider.

LES OGSÅ: Og tallet er 12 110 932 657...
LES OGSÅ: Norsk Tipping med poker på nett.

– Det er feil adresse. Vedtaket er rettet til Cherryföretagen, men vi er bare et holdingbyrå, mens selskapet drives fra Euroslots Malta, der alle beslutninger tas, sier Sunnvisson.

Vil ha diskusjon om pengespill

Hvem som eier selskapet, og hvilken jurisdiksjon som gjelder, har derimot ingen synlig effekt på norske myndigheter. Vedtaket fra Lotteritilsynet ble klaget inn til Lotterinemnda, uten at det ble omgjort. Det er derfor selskapet nå saksøker Staten.

– Vedtaket har ingenting å si for oss i Sverige, men vi vil ikke være i konflikt med Norge. Vi vil oppfordre til diskusjon med Staten, men vil helst unngå en konflikt.

Varselet fra advokatfirmaet Schjødt ble opprinnelig sendt til Lotterinemnda, men det er Kulturdepartementet som eventuelt må møte for retten. De har så langt ikke tatt stilling til varselet.

LES OGSÅ: Ble mangemillionær etter nattakos
LES OGSÅ: – Bingobransjen kan ikke regulere seg selv

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)