Hopp til innhold

Og tallet er 12 110 932 657...

Så mange kroner har Norsk Tipping utbetalt til Lotto-millionærer siden starten i 1986.

Lotto fyller 25 år

Her kan du se den aller første Lotto-trekningen i Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Tirsdag 19. april er det 25 år siden den første Lotto-trekningen i Norge. Siden den gang er det blitt utdelt hele 4238 millionpremier til heldige vinnere – selv om sjansen for å få sju rette er så dårlig som én til 5 379 616 hvis du spiller én rekke.

Ingen vant

Video Den første Lotto-trekningen

19. april 1986 foregikk den første Lotto-trekningen i Norge. Ingen stakk av med førstepremien...

Ingen hadde imidlertid sju rette i den første trekningen, men allerede lørdagen etter innkasserte en heldig vinner toppremien på 500 000 kroner, som den gang var premietaket. Selv om det ikke skulle være mulig, fikk Norge likevel sin første lottomillionær lørdag 31. mai samme år.
Evy Stefanovici fra Harstad leverte inn en systemkupong med ni kryss, og fikk inn et tilleggstall i tillegg til de syv Lotto-tallene. Dermed vant hun sju andrepremierer i tillegg til førstepremieren. Evy hadde ifølge VG snappet opp vinnertallene på bingo og påberopte seg et temmelig avslappet forhold til den uventede rikdommen.

Hør intervju med Norges første Lotto-millionær:

Ikke fra Verdal

I dag er gjennomsnittlig førstepremie 4 820 000 kroner. Den hittil største premien ble delt ut så sent som i november i fjor, da en kvinne fra Meland i Hordaland vant 34,5 Lotto-millioner.
Flest lottomillionærer finner vi i Oslo, men justert etter folketallet leder Utsira med 46,73 vinnere per 10 000 innbyggere. Den såkalte lotto-bygda Verdal finner vi langt nede på lista, med 9,18 vinnere per 10 000 innbyggere. Aller minst lotto-flaks har Averøy kommune, hvor bare 1,84 per 10 000 er lottomillionærer.

LES: Vant 34,5 millioner

18 dukker oftest opp

Den mest spilte lotto-rekka

Dette er de ti mest spilte Lotto-rekkene. Tallet 18 er det som blir hyppigst trukket.

Foto: SCANPIX

Hvis du er en av dem som spiller og spiller, men aldri vinner, er du altså en av mange. Lotto er et sjansespill, og alle utfall er i utgangspunktet like sannsynlige.
Dersom alt går riktig for seg, skal hver kule i lottomaskinen ha samme sjanse til å bli plukket ut. Men statistikken lyver ikke. Per i dag er tallet 18 blitt trukket ut oftest med 305 ganger. Sjeldnest er 3, 27 og 34, som alle er blitt trukket ut 249 ganger.
Noe å tenke på om du misunner de minst ti personene som allerede har vunnet milliongevinst mer enn en gang?


Mafiatrusler og kalde kuler

Lotto-historien er for øvrig ikke som alle andre historier, og på langt nær like snill i alle deler av verden.
I Italia, hvor spillet oppsto som hasardspill under renessansen, har mafiaen holdt en truende hånd over spillet. Tradisjonelt ble vinnerkulene trukket ut av en tombola av barn med bind for øynene, men i 1999 ble det skandale da det ble kjent at mafiaen på forhånd hadde fryst ned vinnerkulene de ønsket seg, og truet barna til å trekke de kalde kulene.
I 2009 måtte en storvinnende steinhogger fra Toscana gå under jorda etter å ha vunnet, da mafiaen av ukjente grunner mente de hadde krav på 30 prosent av premien.

Får tilbake halvparten

Norsk Lotto er 100 prosent eid av Kulturdepartementet og er regulert i egen lov om pengespill. Premieandelen er på ca. 50 prosent. For hver krone vi spiller for, får vi statistisk sett 50 øre igjen i premie. Dessuten går overskuddet til norsk kultur og idrett.
Hver uke leveres det nærmere 18 millioner rekker, noe som gir Norsk Tipping en omsetning på 72 millioner kroner. Og hver lørdag benker nærmere en million nordmenn seg foran TVen for å se den direktesendte trekningen fra Hamar. Det gjør lottotrekningen til en av de mest sette underholdningsprogrammene i Norge.