NRK Meny
Normal

– Bingobransjen kan ikke regulere seg selv

– Det er for lett å starte bingo, mener styreleder i Norges Bingo og Lotteriforbund Tage Gullbrandsson.

Ran Maxi Bingo Danmarksplass

22 bingohaller har mistet autorisasjonen siden april i fjor.

Foto: Stig Erik Elliott / NRK

Bingobransjen har opplevd en voldsom vekst de siste årene. Det har ført til at flere useriøse aktører har prøvd å etablere seg. Etter at automatbingo ble forbudt i fjor har 22 bingohaller måttet stenge på grunn av omfattende juks og bedrageri.

Lotteritilsynet har avdekket ulovlig spilling, manglende utbetaling til foreninger og mangelfulle regnskaper.

Styreleder i Norges Bingo og Lotteriforbund Tage Gullbrandsson mener det er for enkelt å starte bingo.

– Myndighetene har ikke god nok kontroll med dem som starter bingo. Vi har ønsket flere regler for å opprettholde kontrollen med bingoene, sier Gullbrandsson.

Han mener bransjen må styres av myndighetene.

– De har ikke gjort det når vi har bedt om det, og da sklir det ut, sier han.

– De fleste driver skikkelig

Atle Hamar

Direktør i Lotteritilsynet Atle Hamar sier de aller fleste driver bingoene driver skikkelig.

Foto: Vegard Fimland
Øystein Bjørke Olsen

Øystein Bjørke Olsen i Korus Øst sier bingobransjen først og fremst ønsker å skape størst mulige verdier til seg selv, mens de skyver de gode formålene foran seg.

Foto: Privat

Direktør i Lotteritilsynet Atle Hamar sier det er deres oppgave å regulere bransjen på bakgrunn av loven.

Bingobransjen har et pålegg fra oss om drive bingo etter gjeldende regler og forskrifter.

Klarer dere å regulere bransjen?

– 9 av 10 bingoer driver veldig skikkelig, men det er noen som ikke greier å følge gjeldende lov og forskrift. Da må vi gripe inn, sier Hamar.

Tall fra Lotteritilsynet viser at nesten hver tiende bingohall har mistet autorisasjonen siden april i fjor.

Kan ikke regulere seg selv

Pengespill er strengt regulert i Norge. Dette skyldes at pengespill medfører store personlige og samfunnsmessige problemer hvis det ikke reguleres innen forsvarlige rammer.

Da spillautomater ble forbudt i 2007, ble bingoautomater unntatt forbudet. Daværende kulturminister Trond Giske forklarte dette med at det ikke fantes bevis på at bingoautomatene medførte de samme problemene som spilleautomater.

Kompetansesenteret Korus-Øst og flere andre påpekte at de avhengighetsskapende faktorene ved bingoautomater var sammenfallende med spilleautomatene som ble forbudt.

Spesialrådgiver Øystein Bjørke Olsen i Korus sier at i de tilfellene hvor landbaserte pengespill i Norge har vært manglende regulert, så har bransjen vist at de ikke klarer å regulere seg selv.

– Når det gjelder bingohaller, så har dette blant annet vist seg ved at noen har holdt døgnåpent. Generelt så viser den gamle automatbransjen og bingobransjen at de ikke klarer å regulere seg selv på en slik måte at de fremstår som ansvarlige aktører i markedet, sier han.

Kynisk bransje

Han mener det er liten tvil om at det har vært gode penger i å drifte bingohaller de siste årene.

– Dette vil også kunne tiltrekke seg useriøse aktører. Hvis vi i stedet for useriøse, spør om bransjen er kynisk, så vil svaret være ja.

– De fremstår med en målsetting, og det er å skape størst mulige verdier til seg selv, mens de skyver de gode formålene foran seg, sier han.

Samfunnsoppdrag

Spillingen i de 230 bingohallene i Norge genererer store inntekter til frivillige lag og foreninger, samt politiske partier.

Atle Hamar i Lotteritilsynet sier at hovedformålet med bingo å regulere et overskudd til lotteriverdige formål, som blant annet gir ganske mye til kultur og idrett og andre samfunnsnyttige formål.

Bingobransjen omsetter for omtrent fem milliarder kroner i året. Siden de såkalte bingoentreprenørene, altså de som driver bingoene, også får en prosentandel av omsetningen, har aktørene i bransjen hatt gode tider de siste årene.

Nye regler

Fra nyttår skal myndighetene stramme inn reglene i bingobransjen. Blant annet skal databingoautomatene gjøres «snillere».

En vesentlig endring er at de skal gå minimum 30 sekunder fra et spill er ferdig til det kan foretas en ny trekning.

Det vil heller ikke være mulig å tilby spillere å kjøpe ekstra tall. Åpningstidene vil også endres slik at det bingoene må holde stengt mellom klokken 24 og klokken 07.

– De innstramminger som trer i kraft fra nyttår kommer som et naturlig resultat av de problemene disse spillene har medført på bakgrunn av svært manglende regulering.

– Spesielt hva gjelder åpningstider og aldersgrense, så fremstår dette som en harmonisering med annen gjeldende lovgivning, sier Bjørke Olsen i Korus.

Han er også positiv til endringene om at det skal gå minimum 30 sekunder fra et spill er ferdig til det kan foretas en ny trekning.

– Det blir spennende å se hvordan dette påvirker omsetningen. Det er stor sannsynlighet for at dette endringen vil gjøre det mye mindre attraktivt for spilleavhengige personer, mener han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger