NRK Meny
Normal

Et underlig juleliv

Det er den første jula som begge gangene var vanskelig å komme gjennom, forteller Kjell Stig Amdam - to ganger enkemann. Det er tøft, men jeg må likevel gå videre – alene.

Kjell Stig Amdam
Foto: Atelier Amdam

Livet har vært rart. Jeg ble gift med min store ungdomskjærlighet – hun het Marie – for 30 år siden. Vi fikk et godt liv sammen. Men hun døde av kreft, og det var vanskelig å tro at livet kunne gå videre, forteller Kjell Stig Amdam fra Selje.

Men så gikk det nesten to år, og Vigdis kom inn i livet mitt. Det var nesten for godt til å være sant at jeg skulle få oppleve noe slikt igjen – å møte en fargerik og livsglad kjæreste igjen. Men etter 13 år døde hun også av kreft.

Det syns jeg har vært dypt urettferdig. Statistisk skulle dette være umulig. At når man har hatt to kjærester i livet, så dør begge av denne snikende sykdommen som kommer innpå deg bakfra. Men det har skjedd og jeg må forholde meg til det. Det vi har hatt sammen – gode og fine ting – har jeg lagt i en skattekiste som bare jeg har nøkkelen til.

Jeg har fått leve med to flotte, sterke kvinner som har hatt hver sine personligheter, men som det har vært godt å være sammen med. Det har vært to gode epoker i livet mitt. De var begge spennende å leve sammen med.

Det er den første jula som begge gangene var vanskelig å komme gjennom, forteller han. Når all juletravelheten hadde stilnet, nyttet det ikke å se bort. Da måtte man konstatere at man var alene. Det er tøft, men jeg må likevel gå videre – alene.

Å være kristen har vært en styrke. Det er lyset – Jesus – som blir brakt oss på den mørke årstiden – også i mørke perioder i livet. Juleevangeliet er en vakker historie som følger oss hele året.

St. Sunniva
Foto: Kjell Stig Amdam

Nå er det lenge siden jeg har gledet meg til jul. Jeg har igjen truffet en nydelig dame. Nå er jeg opp og ”flyr” igjen. Nå skal jeg lese juleevangeliet for seks andre personer – fordi det betyr så mye for meg, sier Kjell Stig Amdam.

Kjell Stig Amdam er født i Trondheim i 1941 og har arbeidet som bildekunstner i 25 år, og de siste 13 årene har han bodd på Selje. Han har kontakt med mange gallerier rundt om og mange kunstforeninger formidler hans kunst.

Hør om et underlig juleliv.

Se hjemmesiden til Kjell Stig Amdam

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.