Hopp til innhold

Unngå å bli trukket i lønn – betal årsavgiften

Nå er det bare fire dager til fristen går ut. Dersom du ikke betaler årsavgiften på kjøretøyet ditt når du skal, kan skiltene bli klippet og avgiften bli trukket av lønnen din.

Årsavgift på bil

Dag Haakon Ramsjø, kontorsjef ved tollregion Oslo og Akershus, viser frem callsenteret de har opprettet i forbindelse med årsavgiften. - Vi tar i mot omlag 7000 telefonsamtaler om årsavgiften i uken, forteller han.

Foto: Karina Jørgensen/Maria Elsness / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dag Haakon Ramsjø

Dag Haakon Ramsjø, kontorsjef ved tollregion Oslo og Akershus.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

3,4 millioner regninger er nå sendt ut, med krav om innbetaling av årsavgift for kjøretøy.

Fristen er mandag 21. mars,altså om bare fire dager. Dersom du ikke betaler innen da, vokser regningen med 250 kroner.

- Vanligvis betaler 92 prosent regningen innen fristen, sier Dag Haakon Ramsjø, kontorsjef ved tollregion Oslo og Akershus til NRK.no.

Han presiserer at regelverket til årsavgiften ikke åpner for betalingsutsettelse.

Les også: NAV kan ta skattepengene dine

Får ikke oblater

De som velger å ikke betale regningen, verken til den første fristen i mars, eller den nye fristen med tilleggsavgift i mai, vil ikke motta oblatene for 2012 i posten.

Da risikerer du å bli avskiltet dersom du blir stoppet i en kontroll.

- Vi forholder oss til motorvognregisteret, og det gjør også Statens vegvesen og politiet. I dette registeret er det en løpende oppdatering på hvor vidt kjøretøyet har betalt årsavgiften eller ikke, forklarer Ramsjø.

Dersom en av Tollvesenets kontrollører stopper en bil som ikke har betalt årsavgiften, får sjåføren valget mellom å betale på stedet, eller få skiltene klippet.

- Hvis du velger å gjøre opp med en gang, koster det 900 kroner. Det er mulig å betale med kort, og du vil da motta oblater i posten etter noen dager. Hvis du ikke gjør opp, blir skiltene klippet, og det koster 1280 kroner å få skiltene tilbake, sier han.

Skiltene får du da tilbake etter at du har betalt den skyldige årsavgiften, i tillegg til de 1280 kronene. Gjør du opp på stedet, må du selvfølgelig også da betale årsavgiften.

Les mer om årsavgiften her:

Falske oblater hjelper lite

Avskilting av bil

Blir du stoppet i kontroll uten å ha betalt årsavgiften, kan skiltene bli klippet av på stedet.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Oblatene du får i posten til sommeren er røde, og blir trykket opp i løpet av mai.

Men selv om du vet hvilken farge oblatene får, hjelper det lite å forfalske dem.

- Når vi er ute på kontroll, sjekker vi med motorvognregisteret om kjøretøyet har betalt årsavgiften. Hvis de har klistret på et falskt oblat, eller oblatene til et annet kjøretøy, hjelper det lite dersom det ikke er registrert en betaling i registeret, forklarer Heidi Øwre, leder for kjøreregistreringskontoret i Vegdirektoratet.

Dersom du møter Statens vegvesen på kontroll, får du ikke muligheten til å gjøre opp på stedet.

- Hvis ikke årsavgiften er betalt, klipper vi skiltene på stedet. Da må sjåføren la bilen stå, understreker hun.

Les også: Snart klippes skiltene

Betal for solgt bil

Tollvesenet erfarer at det ikke er alle som aksepterer regningen de sender ut.

- Vi får om lag 7000 telefonsamtaler i uken med spørsmål om årsavgiften. Disse samtalene blir tatt i mot av våre 40 ansatte på callsenteret vårt, forteller han.

En av tingene telefonsamtalene handler om, er hvem som skal betale årsavgiften dersom bilen er solgt.

- Hovedregelen er at årsavgiften skal betales. Vi kan ikke forholde oss til en eventuell diskusjon mellom ny og gammel eier, presiserer han.

Hvis du vraker kjøretøyet innen 21. mars, slipper du å betale årsavgiften. Hvis du har solgt bilen nå i år, må du fremdeles betale – så lenge du står som eier av bilen når regningen sendes ut.

- Dersom bilen selges mellom 1. januar og 21. mars, vi ny eier motta avgiftskravet i slutten av april eller begynnelsen av mai, uten tilleggsavgift. Avgiften skal bare betales én gang, så dersom kravet ble betalt av registrert eier 1. januar, kan ny eier se bort fra denne avgiftsregningen. Det viktigste er at selger og kjøper er enige om betalingen av kravet, og at dette faktisk gjennomføres, understreker kontorsjefen.

Les også: Må betale for stjålet bil

Innkreves av staten

Dersom du ikke betaler årsavgiften og tilleggsgebyret i mai, er det ikke bare avskilting du kan vente deg. Regningen blir da oversendt til Statens Innkrevingssentral (SI).

I fjor ble regningen til 52.485 bileiere oversendt til SI, som har sine egne metoder å få inn pengene på.

Hvis du ikke betaler til de fristene de setter, kan de til slutt trekke deg i lønn eller trygd – eller ta pant i boligen din.

Les også: SI krevde i fjor inn 3,5 milliarder kroner

Årsavgift

Dette koster årsavgiften

Type kjøretøy:

Pris:

Tilleggsavgift:

Bil under 7500 kilo

2995

250

Bil under 7500 kilo, diesel uten partikkelfilter

3490

250

Motorsykkel

1835

250

Campingvogn, tilhenger over 350 kilo

1120

250

Moped, traktor, taxi, veteranbil, elbil

425

50

Kilde: Tollvesnet

Skyldig årsavgift får du vite ved å sende en tekstmelding til 2282. Skriv "REGNR " (Eksempel: REGNR AA00000). SMS-tjenesten koster kr.3,-

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)