Nå tvangsinnkreves årsavgiften

52.485 eiere av motorkjøretøy skylder til sammen 129,1 millioner kroner.

Regning

Dersom du ikke betaler årsavgiften Statens innkrevingssentral nå krever inn, kan de trekke beløpet av lønnen din.

Foto: Egil Torheim / NRK

For kjøretøy som er registrert i motorvognregisteret, var betalingsfristen for årsavgiften 22. mars.

Hele 52.485 bileiere har fremdeles ikke betalt, skriver Statens innkrevingssentral (SI) i en pressemelding.

Les også:

Økning fra i fjor

På samme tid i fjor, var det 4.382 færre som ikke hadde betalt årsavgiften.

Årets økning utgjør 10,8 millioner kroner, og SI skal nå kreve inn 129,1 millioner korner på vegne av Toll- og avgiftsdirektoratet (TAD).

- Vi har fått oversendt dette av Tollvesenet, og nå sender vi ut 5000 brev i døgnet hvor vi krever inn pengene. Betalingsfristen er 21 dager etter at brevet er sendt, sier Hilde Seterdal, direktør for avdelingen som driver med tvangsinnkreving på SI, til NRK.no.

Ekstern lenke: Les mer om årsavgift og avskilting her.

Få betaler

Setersdal anbefaler alle som nå har fått brev om tvangsinnkreving, til å betale beløpet de skylder med en gang.

- De har hatt lang tid til å gjøre opp, men nå har de mulighet til å betale, legger hun til.

Du kan dessverre ikke få avdragsordning eller utsettelse på betalingen. Dersom du likevel ikke betaler det du skylder, vil du få tilsendt et varsel om tid og sted for utleggsforretning.

Konsekvensen av dette er at SI enten kan trekke deg i lønn eller trygd, eller gi deg betalingsanmerkning som varer til årsavgiften er betalt. De kan også ta pant i din konto, fast eiendom eller andre eiendeler.

- Vanligvis er det mellom 10 og 15 prosent av dem vi sender varsel til som gjør opp for seg innenfor fristen vi setter. Resten har vi måttet tvangsinnkreve pengene fra, avslutter Hilde Seterdal.

Les også: Legeregninger til inkasso

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.