Hopp til innhold

Du kan bli syk på julebordet

Matsikkerheten ved årets julebord varierer mye. I Bergen er det funnet rotter på et restaurantkjøkken. I Trondheim har den nye ordningen med smilefjes ført til bedre hygiene på spisestedene.

Julebord

Nå er det høysesong også for matvarekontroll på restaurantene.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

Ved innledningen til årets julebordsesong har Mattilsynet kontrollert 26 serveringssteder i Bergen.

- Vi avdekket færre regelbrudd enn i vår forrige kontroll tidligere i år. Men manglene vi fant er mer alvorlige, sier seniorinspektør Margrethe Wold til NRK.no.

De fleste inspeksjonene i Bergen ble gjennomført om ettermiddagen og på kveldstid.

- Tre av de 26 spisestedene endte opp med karakteren dårlig. Det mest graverende var en kombinert restaurant og pub der vi fant rotteekskrementer på kjøkkenet og i tilstøtende rom. Her stanset vi serveringen umiddelbart.

- Et annet sted fant vi ferdigproduserte matvarer som ble oppbevart på en helsefarlig måte. Rutinene for nedkjøling, oppvarming og oppbevaring av maten var ikke gode nok, og maten ble kastet mens vi var på inspeksjon, forteller Wold.

Alt i alt karakteriserer hun resultatet i Bergen som midt på treet. 17 av serveringsstedene fikk karakteren bra, mens seks steder var mindre bra.

- Mindre bra betyr blant annet at vi avdekket feil oppbevaring av kjøttvarer, dårlig orden, renhold, håndvask og rutiner, samt mangler ved vedlikehold og internkontroll, forteller Wold.

Dårlig bemanning

Mattilsynet kommer til å følge opp med flere kontroller i Bergens-området i løpet av julebordsesongen. Kontroller blir det også i Stavanger, Jæren og Ryfylke.

- Ingenting tyder på at forholdene er spesielt dårlige her, men vi kommer til å gjennomføre uanmeldte tilsyn i ukene framover, forteller distriktssjef Odd Ivar Berget ved Mattilsynet i Midt-Rogaland.

- Spisestedene har mye å gjøre nå i julebordsesongen, og det er ikke uvanlig at de har dårlig med bemanning. Vi vet av erfaring at få ansatte kan være et problem for mathygiene og sikkerhet, sier han.

Smilefjes med suksess

I Trøndelag og Møre og Romsdal gjennomføres det nå et prøveprosjekt med offentlige smilefjes på spisestedene. Ved hjelp av fire "fjes" med varierende grad av smil får restaurantene en slags karakter av Mattilsynet.

Fjesene antyder hvor bra hygienen, rengjøringen og vedlikeholdet er, slik at du som gjest kan ta hensyn til dette før du velger utested.

- Av de nærmere 300 spisestedene i Trondheim, Malvik og Klæbu som vi kontrollerer, har 61 prosent fått stort smil som betyr "alt i orden", forteller seniorinspektør Valborg Engan i Mattilsynets distriktskontor i Trondheim.

30 prosent av restaurantene har fått et lite smil (som betyr at det ikke er ille men fortsatt rom for forbedringer), mens sju prosent endte opp med strekmunn og to prosent med sur munn.

Strekmunn betyr at det er påvist brudd på regelverket, mens sur munn er et tegn på vesentlige eller gjentatte brudd.

Smilefjes

Med disse smilefjesene får alle restaurantene i Midt-Norge karakter av kontrollmyndighetene.

- I Trondheims-området er vi ganske fornøyd med hygienesituasjonen på spisestedene, sier Valborg Engan til NRK.no.

Hun mener det ikke er tvil om at ordningen med smilefjes har ført til at utestedene har skjerpet sine egne hygienerutiner.

denne nettsiden kan du sjekke restaurantenes smilefjes i Trøndelag og Møre og Romsdal.

LES OGSÅ:

Varierende i Oslo

Også i Oslo har Mattilsynet gjennomført flere kveldsinspeksjoner på restaurantkjøkkener de siste ukene. Resultatene er ikke ferdige i detalj, men alt tyder på at hovedstadens utelivsbransje fortsatt har en del utfordringer når det gjelder matkvalitet.

- Resultatene så langt er ganske varierende. Ingenting tyder på at situasjonen er blitt vesentlig bedre den siste tida, forteller seksjonssjef Marit Kolle hos Mattilsynet i Oslo.

Gode hygieneråd før julebordet

Hygieneråd før julebordet

Til gjesten:

  • Vask hendene grundig før du går til bords.
  • Spiser du fra en buffet, bør du ta maten med bestikket som er satt fram. Gi beskjed til kjøkkenet hvis bestikk faller ned i skålen.
  • Hold et håndkle rundt brødet når du skjærer i det.
  • Ta ny tallerken ved hver nye porsjon.
  • Dropp julebordet hvis du er syk med oppkast eller diaré, slik at du ikke smitter andre.

Til kjøkkenet:

  • Rått kjøtt og rå kylling skal holdes helt atskilt fra spiseklar mat.
  • Mat som skal spises senere må kjøles hurtig ned innen tre timer og oppbevares ved høyst fem grader.
  • Hvis bestikket i skåler og på fat er for langt, kan det falle opp i maten.
  • Når et fat er tomt, skiftes hele fatet med et nytt – og med nytt bestikk. Ny mat skal ikke blandes med matrester.
  • Det er lurt å dosere måltidet slik at det ikke blir nødvendig å bruke matrestene dagen etter.

(Kilde: Fødevarestyrelsen i Danmark)


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)