Ved innledningen til årets julebordsesong har Mattilsynet kontrollert 26 serveringssteder i Bergen.
- Vi avdekket færre regelbrudd enn i vår forrige kontroll tidligere i år. Men manglene vi fant er mer alvorlige, sier seniorinspektør Margrethe Wold til NRK.no.
De fleste inspeksjonene i Bergen ble gjennomført om ettermiddagen og på kveldstid.
- Tre av de 26 spisestedene endte opp med karakteren dårlig. Det mest graverende var en kombinert restaurant og pub der vi fant rotteekskrementer på kjøkkenet og i tilstøtende rom. Her stanset vi serveringen umiddelbart.
- Et annet sted fant vi ferdigproduserte matvarer som ble oppbevart på en helsefarlig måte. Rutinene for nedkjøling, oppvarming og oppbevaring av maten var ikke gode nok, og maten ble kastet mens vi var på inspeksjon, forteller Wold.
Alt i alt karakteriserer hun resultatet i Bergen som midt på treet. 17 av serveringsstedene fikk karakteren bra, mens seks steder var mindre bra.
- Mindre bra betyr blant annet at vi avdekket feil oppbevaring av kjøttvarer, dårlig orden, renhold, håndvask og rutiner, samt mangler ved vedlikehold og internkontroll, forteller Wold.
- LES OGSÅ:
Dårlig bemanning
Mattilsynet kommer til å følge opp med flere kontroller i Bergens-området i løpet av julebordsesongen. Kontroller blir det også i Stavanger, Jæren og Ryfylke.
- Ingenting tyder på at forholdene er spesielt dårlige her, men vi kommer til å gjennomføre uanmeldte tilsyn i ukene framover, forteller distriktssjef Odd Ivar Berget ved Mattilsynet i Midt-Rogaland.
- Spisestedene har mye å gjøre nå i julebordsesongen, og det er ikke uvanlig at de har dårlig med bemanning. Vi vet av erfaring at få ansatte kan være et problem for mathygiene og sikkerhet, sier han.
Smilefjes med suksess
I Trøndelag og Møre og Romsdal gjennomføres det nå et prøveprosjekt med offentlige smilefjes på spisestedene. Ved hjelp av fire "fjes" med varierende grad av smil får restaurantene en slags karakter av Mattilsynet.
Fjesene antyder hvor bra hygienen, rengjøringen og vedlikeholdet er, slik at du som gjest kan ta hensyn til dette før du velger utested.
- Av de nærmere 300 spisestedene i Trondheim, Malvik og Klæbu som vi kontrollerer, har 61 prosent fått stort smil som betyr "alt i orden", forteller seniorinspektør Valborg Engan i Mattilsynets distriktskontor i Trondheim.
30 prosent av restaurantene har fått et lite smil (som betyr at det ikke er ille men fortsatt rom for forbedringer), mens sju prosent endte opp med strekmunn og to prosent med sur munn.
Strekmunn betyr at det er påvist brudd på regelverket, mens sur munn er et tegn på vesentlige eller gjentatte brudd.
- I Trondheims-området er vi ganske fornøyd med hygienesituasjonen på spisestedene, sier Valborg Engan til NRK.no.
Hun mener det ikke er tvil om at ordningen med smilefjes har ført til at utestedene har skjerpet sine egne hygienerutiner.
På
kan du sjekke restaurantenes smilefjes i Trøndelag og Møre og Romsdal.LES OGSÅ:
Varierende i Oslo
Også i Oslo har Mattilsynet gjennomført flere kveldsinspeksjoner på restaurantkjøkkener de siste ukene. Resultatene er ikke ferdige i detalj, men alt tyder på at hovedstadens utelivsbransje fortsatt har en del utfordringer når det gjelder matkvalitet.
- Resultatene så langt er ganske varierende. Ingenting tyder på at situasjonen er blitt vesentlig bedre den siste tida, forteller seksjonssjef Marit Kolle hos Mattilsynet i Oslo.