Hopp til innhold

Juletre til besvær for allergikere

Mange allergikere er utsatt i julen, spesielt juletreet er et problem.
– Spyl juletreet før du tar det med inn, anbefaler Astma- og allergiforbundet.

Juletrær

Vis omtanke før julepyntingen av treet. Treet kan enkelt gjøres allergivennlig.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Selv om man ikke er allergisk mot juletrær i seg selv, får mange allergikere problemer når juletreet kommer i hus.

Juletrær er nemlig en yngleplass for allergener, dannet av gammel pollen og muggsopp. Når treet tørker i stuen fører det ofte til rennende nese og røde øyne.

Ekte barnålstrær avgir terpentinlignende gasser som er irriterende for slimhinner. Men heldigvis finnes det måter å redde julestemningen på.

Spyl treet

Grethe Almdal ved NAAF

Spyl treet før du tar det inn, råder Grethe Amdal i Astma- og allergiforbundet.

Foto: NAAF

- Juletrær avgir gasser som kan irritere slimhinnene og det kan også være yngleplass for allergener fra muggsopp og gammelt pollen. For å unngå dette spyles treet først, og settes til tørk i en kjeller eller garasje med litt gjennomlufting, informerer Grethe Amdal, rådgiver og sykepleier i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

- Spyling er ikke det letteste på denne årstiden, men det mest effektive, legger hun til. Det viktig at det ikke tørker i et oppholdsrom og at det blir helt tørt.

-De som blir plaget av juletreet er allergikere og astmatikere, eller personer med følsomme slimhinner. Man kan reagere på juletreet selv man ikke har gjort det tidligere, sier hun.

I tillegg kan det være en god ide å tørke støv av julekulene før de henges opp.

Alternativt juletre

Andre alternativ er plasttrær. Disse har blitt veldig populære og ser ekte ut.

- Nå lages mer naturtro trær, sier Grethe Amdal og påpeker at det derfor har blitt lettere å velge plast.

I år er det også færre juletrær på markedet, noe som kan øke etterspørselen etter plast. Amdal synes det er viktig å påpeke det finnes løsninger, slik at alle kan feire sammen.

- For allergikere finnes det mange alternativer til å pynte opp i julen. Og har man ikke allergi selv kan det være andre i familien som har det.

Manko på juletrær

- Det er få trær å importere i år, sier Steinar Haugse, daglig leder i Norsk Pyntegrønt.

- Den kalde vinteren i fjor skapte mye skader i Norge, Danmark og Nord-Tyskland. Dette reduserer det totale utbudet av trær som fra før av var mindre enn etterspørselen, sier Haugse til NRK.no.

Kulden og snøen i Danmark har gjort det vankskelig å hugge og pakke trærne som importeres til Norge. Det er meldt mildere temperaturer i neste uke.

- Forhåpentligvis kan danskene få levert trærne i tide. Her kan det bli mer spenning enn vi ønsker, sier han.

Salget er igang, men de fleste trærne blir omsatt de siste to helgene før jul.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)