Dop og etikk

Da jeg var rusmisbruker, skaffet jeg meg min egen moral, sier Mia Törnblom. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg ha dødd av skyld og skam, sier hun.

Mia Törnblom
Foto: Aftonbladet

Du har et pent ansikt, sa folk til Mia. Resten av kroppen, som var ”lite kurvig”, som hun selv sier det, var ikke bortskjemt med kommentarer.

Mias ønske om en slank kropp var sterkt. Sterkere enn motstanden mot narkotika. Den dagen legen skrev ut resept på slankepiller, gikk jenta inn på en farlig vei. På et hotellrom i London fikk Mia en rusopplevelse som skulle bli skjellsettende. Dette ville hun ha mer av.

Herfra ble det nødvendig med nye referanser, egne regler for hva som var riktig og galt. Da Mia stjal en stor pose heroin fra en kamerat, sa hun til seg selv at eieren uansett ville ha lurt henne, senere. TV-apparatet som hun ga i bursdagsgave til søsteren, mente hun selv at hun bare hadde lånt bort, og kalte den tilbake.

Hun trodde fullt og fast på sin egen virkelighet. Mia Törnblom jaktet videre på nye rusopplevelser. I grøfta ved veien bak lå flere og flere mennesker, såret og skadd. Situasjonen ble uutholdelig. Ingen kunne stole på Mia lenger. Ikke engang mor slapp henne inn i sitt hus. Søster Linda brøt kontakten.

Hør: Mia Törnblom om dop og etikk 19.10.08

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)