NRK Meny
Normal

Dette bør du gjøre med sykkelen nå

Enten du skal sykle denne vinteren eller avslutte sykkelsesongen nå: Her er åtte ting syklisten bør tenke på.

Snø på sykkel

Piggdekk, smøreolje, riktig bekledning og gode skjermer er noe av det viktigste når du skal sykle i kulda.

Foto: Mari Langva / NRK

Her er noen råd for deg som vil sykle ute i vinter – og for deg som skal sette sykkelen i vinteropplag.

1. Hold bakkekontakten

Piggdekk på vinterføre
Foto: Kamilla Pedersen / NRK

Vintersykling bør skje på piggdekk. Jo flere pigger, jo bedre er framkommeligheten. På vanskelig føre og i skog og mark har du best kontroll med store hjul (29 tommer). Litt mindre hjul (26 tommer) gir et lavere tyngdepunkt som mange setter pris på i bytrafikk.

2. Hva slags sykkel?

På sykkel i snøvær
Foto: Petter Oulie-Hauge (NRK)

De fleste sykler kan brukes om vinteren. Unntaket er racersykkel, der avstanden til ramma ofte er for trang for piggdekkene. Terrengsykler tåler mye, og kan anbefales i krevende forhold og på ujevn is. Cyclocross kombinerer terrengsykkelens robusthet med racerens lave vekt, og er i likhet med hybridsykkel et greit vintervalg. Du må betale mer for en sykkel med lukket navgir, men slipper til gjengjeld at girsystemet sauses ned av salt og slaps. Alle vintersykler bør ha gode skjermer.

3. Vedlikehold i kulda

Salting av vei
Foto: Berit Roald / Scanpix

Slitasjen er størst om vinteren, med salt, grus og søle som den største utfordringen. Hyppig smøring må til for å holde rusten i sjakk og forhindre at bremsene ikke fryser til. Lett teflonbasert sykkelolje blir raskt vasket bort av slaps og salt som legger seg i drivverket. Derfor anbefales det å smøre med en litt tykkere olje om vinteren. Det beste er å parkere og rengjøre sykkelen innendørs.

4. Bli sett

Sykellykt
Foto: Torbjørn Fardal / NRK

Lys er påbudt når du sykler i mørke eller skumring, året rundt. Lykten foran skal ha gult eller hvitt lys, for eksempel fra en flerfunksjonslykt med blinkende eller fast lys. Bak skal sykkelen ha rødt fast eller blinkende lys. Sykling på fortau og på gang- eller sykkelvei krever også lys. Lyktene skal være festet på sykkelen. Lyse fargerike klær eller refleksvest gjør deg mer synlig i vintermørket.

5. Hold varmen

Vintersykling
Foto: Colurbox

Sammen med gode votter/hansker er kåpe eller vindtett jakke obligatorisk. Jakken bør ha lang rygg, lange ermer og høy krage. Sykler du langt, bør du også bruke en tynn lue eller finlandshette under hjelmen, samt en vinterbukse med vindavvisende front. Bruk ull innerst og i skoene, men ikke kle deg for varmt. I streng kulde anbefales en trefingerhanske (også kalt klovhanske / hummerhanske). Sykkelsko for vinterbruk, med eller uten overtrekk, kan være lurt.

For deg som tar vinterpause

Selv om sykling er bra for både helsa og miljøet, mener mange at speilglatt underlag og sprengkulde er en litt for stor utfordring i vinterhalvåret. Da bør tohjulingen få en velfortjent overhaling ved sesongslutt. Det skal i grunnen ikke så mye til:

1. Vask og smøring

Oljing av sykkelkjede
Foto: Øystein Køhn / Den Norske Turistforening

Første bud er rengjøring. Med svamp eller oppvaskbørste vasker du hele sykkelen med varmt vann og oppvaskmiddel. Rens kjede og tannhjul med en fille dynket i sitrusrens (klisterfjerner).
Så smører du kjedet med litt olje, og lar det trekke inn før du fjerner overflødige oljerester.

2. Sjekk hjul og bremser

Sykkelsjekk
Foto: Øystein Køhn / Den Norske Turistforening

Se etter rifter og synlig tekstil på dekkene. Sjekk også at alle eikene er på plass, og at ingen av dem er løse. Belegget på bremseklossene bør ikke være for tynt, og du bør fjerne eventuelle småstein i rillene. Sykle rundt og klem inn vekselvis forbrems og bakbrems. Hvis du kjenner subbing eller rykking ved jevn bremsing, er det mulig at felgen har fått seg en smell. Er bremsevaierne hele eller oppfliset? Hvis vaierne går tregt gjennom strømpene har de rustet, og må byttes ut. Synes du dette er en komplisert jobb, kan du få hjelp på et sykkelverksted.

3. En skrue løs?

Stramming av skrue på sykkelstyre
Foto: Tor Risberg / NRK

Sjekk at bremse- og girspaker sitter godt fast på styret. Stram løse skruer, og sett inn skruer som eventuelt mangler. Festeskruer kan ha løsnet også på skjermene, bagasjebrettet og dynamoen. Kjenn om setet sitter godt fast. Kontroller at giret fungerer som det skal, ved å sykle rundt og prøve alle girkombinasjonene. Juster styret hvis det står for høyt. Styreframspringet skal ikke ha synlig merke for maksimal høyde.

Kilder: Vegvesenet / Syklistenes Landsforening / UT.no

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.