NRK Meny
Normal

Derfor fungerer magefølelsen

Resultatet av ubevisste minner?

Mage.
Foto: XAVIER NAVARRO / MAXPPP

Skal man ha fisk eller kjøtt til middag, eller velge den eller den partneren? Skal man krysse av for hjemme, uavgjort eller borte på tippekupongen?

Magefølelsen gir seg til kjenne i mange ulike situasjoner, og det er nok ikke i alltid den gir et like godt resultat.

Å navigere etter magefølelsen kan rett og slett føles som ren gjetning, men er det egentlig det?

Ifølge en forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience, kan denne diffuse magefølelsen være et resultat av minner vi ikke lenger vet at vi har.

LES OGSÅ: Hva er hukommelse?

Problemløsing

- Vi vet sannsynligvis mer enn vi tror. Intuisjon spiller nok en viktig rolle i løsing av alle mulige problemer i hverdagslivet, sier professor Ken Paller ved Northwestern University i Chicago.

- Ubevisste minner kan være i sving, for eksempel når det gjelder å gjenkjenne ansiktet til en forbryter eller det riktige svaret på en prøve. Valget mellom en horde konsumprodukter påvirkes muligens også av minner som er svært aktive på et ubevisst plan, forteller Paller.

LES OGSÅ: Myter om hukommelse

Ukonsentrert

Deltagerne i forskningsprosjektet ble vist kaleidoskopiske, fargerike bilder som blinket over en pc-skjerm.

  • I første halvdel av forsøket fikk deltagerne studere bildene med full konsentrasjon og uten forstyrrelser.
  • I andre halvdel ble deltagerne distrahert, ved at de blant annet samtidig måtte huske et tall og avgjøre om det var et partall eller oddetall.

Etterpå fulgte en hukommelsestest.

LES OGSÅ: Mesterens husketeknikker

Bedre til å gjette

- Bemerkelsesverdig nok var forsøkspersonene mer nøyaktige i å gjenkjenne bildene når de hadde blitt distraherte. De var også mer nøyaktige når de påsto at de gjettet, enn når de registrerte kjennskap til bildet, forteller Paller.

Å fordele konsentrasjonen på flere gjøremål samtidig, gjør vanligvis hukommelsen dårligere.

- Men forsøker vårt viser at selv om personene ikke fulgte så nøye med, så lagret det visuelle systemet informasjon temmelig godt, mener Paller.

Hjerneaktiviteten ble også registret ved hjelp av elektroder festet til hodet på forsøkspersonene. De elektriske signalene under den umiddelbare, ”instinktive” gjenkjennelsen, viste seg å være annerledes enn ved bevisst gjenkalling av minner.

LES OGSÅ: Fremtiden: Sletting av minnet

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.