Hopp til innhold

Derfor føler vi skadefryd

Hvorfor gleder vi oss over andres ulykke?

Knis.
Foto: Sinar 2

Hvordan takler du det hvis mennesker rundt deg opplever suksess? Blir du misunnelig eller føler du glede? Eller hvordan oppfører du deg hvis samme vedkommende opplever nederlag?

Mennesker som har det godt med seg selv, føler i langt mindre grad skadefryd enn de som har dårlig selvbilde.

Det er konklusjonen i en australsk en undersøkelse som publiseres i Australian Journal of Psychology.

LES OGSÅ: Jo rikere, jo frekkere

Fryd og lidelse

Filosofen og sosiologen Theodor Adorno definerte skadefryd som «hovedsakelig uforventet fryd over en annens lidelse som er bemerket som hverdagslig og/eller passende».

Ifølge den australske undersøkelsen vil spesielt mennesker som føler seg underlegne fryde seg hvis en person de opplever som overlegen, lider nederlag.

Hvis den underlegne ikke føler at den andre fortjener suksessen han eller hun opplever, vil følelsen av skadefryd stige betraktelig hvis denne personen opplever et nederlag.

LES OGSÅ: Sånn holder du deg ung

(Saken fortsetter under bildet)

Latter.
Foto: Sinar 2

Suksess og usikkerhet

- Mennesker med lavt selvbilde føler seg ofte usikre og har en tendens til hele tiden å sammenligne seg med andre. Når andre opplever suksess, blir forskjellen mellom den usikre personen og den suksessfulle veldig tydelig, og det rammer den usikres selvtillit, sier psykolog Connie Hvam.

- Når den suksessfulle så opplever et nederlag, vil forskjellen en stund føles mindre og dermed gi en form for tilfredsstillelse hos den usikre personen.

Hvis man ønsker å få bukt med lite konstruktive følelser som skadefryd, bør man gå i seg selv og forsøke å finne ut av hva men føler seg utilfreds med i eget liv, mener psykologen.

LES OGSÅ: Nå kommer røykesluttbonusene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)