NRK Meny
Normal

Derfor bør du spise appelsiner

Appelsinene plukkes modne når de er på sitt beste, og havner proppfulle av C-vitaminer i magen din.

Appelsin
Foto: Colourbox.com

En stor appelsin dekker nesten hele dagsbehovet av C-vitamin. Siden vitaminet er vannløselig, trenger kroppen jevn tilførsel. Hver dag og helst flere ganger om dagen.

Får man for lite C-vitamin går det utover jernopptaket, sårhelingen og immunforsvaret. Man kan bli deprimert, få dårlig matlyst og lite energi. Særlig vinterstid kan dette merkes godt.

I tillegg til C-vitamin inneholder appelsiner en rekke andre vitaminer og mineraler i mindre mengder.

Skjær opp!

Mange foretrekker ferdig juice framfor den omstendelige skrelleprosessen, og det er like bra for kroppen. Som turmat er appelsinen uovertruffen naturell, men både barn og voksne spiser vanligvis mer appelsin hvis den er skåret opp i mindre biter.

Det finnes to typer søte appelsiner, blonde og røde. Da blodappelsin skiftet navn til rød appelsin ble faktisk forbruket doblet!

Appelsinskall brukes både som smakstilsetning og i marmelader. Hvis man ikke bruker økologiske appelsiner, må skallet skrubbes i varmt vann for å få bort rester av voks og sprøytemidler.

Oppskrifter

Frokostsalat
Foto: www.frukt.no

Frisk frokostsalat

  • 1/4 hodekål
  • 1 appelsin
  • 1 eple
  • 1 dl hakkede mandler eller andre nøtter
  • 10 svisker
  • 1 beger yoghurt naturell (som dressing)

Snitt kålen fint. Skjær eple og appelsin i små biter, sviskene i strimler. Grovhakk mandler/nøtter. Legg alt lagvis med yoghurt i en bolle.

Appelsin- og ferskensmoothie
Foto: Frukt.no

Appelsin- og ferskensmoothie

  • 1 banan
  • 1 fersken
  • 1 appelsin
  • 10 blad sitronmelisse
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl appelsinjuice

Skrell banan og appelsin. Skjær frukten i biter. Kjør i blender og server umiddelbart.

Potetmos med gulrot og appelsin
Foto: Frukt.no

Potetmos med gulrot og appelsin

  • 400 g potet
  • 400 g gulrot
  • 3 dl appelsinjuice
  • Strimlet skall av 1/2 appelsin
  • 1 1/2 dl melk
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • (1/4 ts malt koriander)
  • Frisk koriander til pynt

Skrell poteter og gulrøtter og del i mindre biter. Hell på appelsinjuice og vann til grønnsakene er dekket. Tilsett appelsinskall. Kok grønnsakene møre. Sil fra væsken, fjern skallet.

Varm opp melken og mos den sammen med grønnsakene. Ha i smør, smak til med salt, pepper og evt. koriander. Pynt med frisk koriander.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.