Normal

Derfor bør du spise egg

Du misforstår hvis du ikke spiser egg på grunn av høyt kolesterol.

Egg
Foto: ScanStockPhoto

Det er mange grunner til å spise egg: egg er rikt på proteiner, vitaminer og mineraler. Faktisk er C-vitaminet det eneste vitaminet som ikke finnes i egg. 

Dessuten har egg har høy næringstetthet - det har en stor andel av vitaminer og mineraler i forhold til kalorier.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

Eggeplommen er rik på jern og det er fargestoffet karoten, som omdannes til A-vitamin i kroppen, som gir plommen den gule fargen. 

- Misforstår

Mange tror feilaktig at egg er noe av det verste du kan spise hvis du har høyt kolesterol, sier ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, Heidi Holmlund.

Men dette er en misforståelse.

For det er mettet fett, som er det verste man kan spise hvis man sliter med høyt kolesterol. Dette fettet finnes i blant annet meieriprodukter, og det fører til at det usunne kolesterolet øker i blodet.

LES OGSÅ: Ikke vær redd for egget

LES OGSÅ: Ut med transfettet

Rått egg farlig?

I noen land anbefaler helsemyndighetene at man ikke spiser rå egg på grunn av salmonella.

Men ifølge Matportalen er det ingen grunn til å bekymre seg for dette i Norge.

Mattilsynet kjenner ikke til at nordmenn har blitt salmonellasyke etter å ha spist kakedeig eller råegg basert på norske egg.

 

Sjekk om det ferskt

Lagrer du egg i kjøleskap, kan det holde seg ferskt lenge. Likevel er det smart å følge med på holdbarhetsdatoen eller sjekke eggene hvis du tror de kan begynne å bli gamle.

Du kan enkelt sjekke at egget er ferskt ved å legge det oppi en bolle med vann. Er det ferskt, synker det til bunns.

En annen måte er å sjekke om eggeplommen er høy og buet. Er det det, er egget sannsynligvis ferskt.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.