Hopp til innhold

Denne billen sprer seg nå

Majorstu-billen finnes nå i nesten samtlige leiligheter i Oslo. Og den sprer seg med rekordfart rundt i landet.

Majorstu-bille

Svært mange av oss har denne krabaten hjemme. Illustrasjon: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet

Du må ikke nødvendigvis bo på Majorstuen for å være vertskap for den såkalte Majorstu-billen. Småkrypet, som egentlig heter brun pelsbille, har nå spredt seg over hele Oslo.

Også i nabokommunene Oppegård, Nesodden, Asker, Bærum og Skedsmo er billene blitt et helt vanlig syn. Og for to år siden debuterte de i Drammen.

– Nå ser det ut til at de begynner å få fotfeste i Trondheim også. Og de første eksemplarene er observert i Bergen. Vi har ennå ikke funnet noen i Stavanger, men det er nok bare et tidsspørsmål, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Hvis billene har etablert seg hjemme hos deg, er det vanskelig å bli helt kvitt dem igjen. Trøsten er at ekspertene ikke betrakter dem som et alvorlig skadedyr.

– I private hjem gjør de fint lite skade. De angriper ikke mennesker, og de sprer ikke smitte, forteller Ottesen, som leder Folkehelsinstituttets avdeling for skadedyrkontroll.

– Det mest irriterende er at de kan gå løs på ugarvede skinnprodukter, ulltepper og gammelt skittent ulltøy. Men de spiser først og fremst matsmuler og støvdotter med hud- og håravfall fra oss mennesker, sier han.

Fra Kenya via Moskva

Preben Ottesen
Foto: Folkehelseinstituttet

Brun pelsbille ble første gang funnet i Moskva i 1961, der den fikk sitt latinske navn (Attagenus smirnovi) av forskeren som beskrev den.

Deretter spredte den seg videre til byer i Nordvest-Europa. Svenskene fikk den året etter, først i Göteborg.

I London dukket den opp i 1978, og i Norge på et studenthjem på Majorstuen høsten 1983. Derav kallenavnet.

Fra Majorstuen spredte billene seg først til nærliggende bydeler som Frogner, Fagerborg, St. Hanshaugen og Bislett. Nå finnes de i nesten alle hjem i de tettest befolkede delene i hele Oslo.

– Denne billen vil trolig erobre alle tettbygde steder over hele verden der det bor mennesker, forteller Preben Ottesen.

Majorstu-biller er funnet hjemme hos folk så langt nord som Harstad, og til og med på Svalbard.

– I dag vet vi at brun pelsbille opprinnelig levde i fuglereder i Kenya. En av grunnene til at den trives så godt også i våre strøk, er det tørre og varme inneklimaet. Da husene våre var kaldere og råere, var brun pelsbille en ukjent gjest. Nå er inneklimaet vårt som i en slags tropisk savanne. Menneskeredet er blitt som et kenyansk fuglerede, med perfekte boforhold for disse billene, sier Ottesen.

Gjennom åpne vinduer

Småkrypene flyr gjennom vinduet fra leilighet til leilighet når vi lufter om sommeren. Derfor er de mest vanlige i byene. Men de kan også følge med i kofferten, og etablere seg på landsbygda.

– Hvordan vet man at det er Majorstu-biller hjemme?

– Du ser dem ofte i vinduskarmen, fordi de flyr mot lyset. Men de flyvende billene er helt harmløse, ettersom de ikke spiser noe som helst. Det eneste de voksne billene gjør, er å parre seg, legge egg og dø etter omtrent tre uker, sier Ottesen.

– Det er larvene som spiser, og det kan de gjøre i over ett år. Så det er larver man skal lete etter hvis gnaging på skinn og ull blir et problem.

Ottesen sier at støvsuging er den beste måten å bekjempe krypene på, spesielt om vinteren når innelufta er ekstra tørr.

– Da gjelder det å finne punktkildene, altså stedene der larvene samler seg. Det kan for eksempel være i støvet bak skap og bokhyller, eller i sprekkene mellom gulvplanker som er dekket av et gulvteppe i ull.

– Ikke bruk gift

– Det er bedre å bruke støvsuger enn å vaske med vann. Selv om larvene tåler tørke veldig godt, trenger de fuktighet. Men husk å skifte støvsugerposen ofte, ettersom også den kan bli en punktkilde for larver, sier Ottesen.

Noen sprøyter hele leiligheten med gift for å bli kvitt småkrypene. Men det bør de ikke gjøre, ifølge avdelingsdirektøren:

– Bruken av insektmidler bør begrenses i boliger. Dessuten kan billene lett gjemme seg på steder der giften ikke finner veien. Da er man like langt.

Som oftest er altså ikke brun pelsbille et stort problem i privatboliger, selv om svært mange av oss har dem hjemme. Men for museer kan de være litt av hodepine.

– Nasjonalmuseet i København har for eksempel fått ødelagt gamle grønlandske drakter av ugarvet skinn. I museer og samlinger er det ikke nok å bare sikre gjenstandene. Støv og matrester på kontorene må også kontrolleres, forteller Preben Ottesen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)