Hopp til innhold

Torsk eller truse? Her er den «politisk korrekte» julegaven

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvorfor ikke gi bort et politisk signal i stedet for en fancy bestselger? Travle partiledere må også ut på julehandel. Her er deres forslag til gaver som passer ekstra godt for deres velgere.

Å gi noe til den som allerede har "alt", er ikke enkelt. Kjøpepresset i desember gjør det ikke enklere.

En politisk korrekt gave kan gi mottakeren noe vesentlig eller overraskende å tenke på. Det er jo ingen dårlig julepresang!

Bytterett og angrefrist er en helt annen historie.

Venstre

Venstres Trine Skei Grande

Trine Skei Grande: Facebook og støtte til svaktstilte.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Jeg synes Grønn hverdag har laget et kjempebra verktøy på Facebook. Det heter Bra Gaver , sier venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.no.

– Mange opplever å få gaver de kunne vært foruten. Et enkelt miljøtiltak alle kan gjøre, er derfor å skrive ønskelister.

– Facebook-tjenesten fra Grønn Hverdag gjør dette enklere. Det er jo mer miljøvennlig å gi en gave som er ønsket, enn en som blir kastet, mener Skei Grande.

Venstre synes også et bidrag til noen som gjør en innsats for andre kan være en flott julegave i år.

– En støtte til organisasjoner, enkeltpersoner eller arrangementer som stiller opp for de som ikke har det så bra, er en god og politisk korrekt julegave, sier partilederen.

Høyre

Erna Solberg

Erna Solberg: Gatemagasin og mikrokreditt.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Mikrokreditt og et tidsskrift er årets gaveforslag fra Høyre-leder Erna Solberg.

Gir du bort gatemagasinet Megafon, gir du ikke bare en leseopplevelse, men også en støtte til vanskeligstilte medmennesker.

Prisen er en femtilapp for hvert eksemplar. Selgerne kjøper bladet for halvparten, og får på den måten mulighet til å skaffe seg inntekt på en verdig måte.

Dette «bidrar til å øke selvbildet, og gjør at de kan føle seg som en del av noe større. Ved å kjøpe dette magasinet støtter du dette arbeidet», skriver Megafon på sine hjemmesider.

Bladet er Bergens svar på gatemasinet = Oslo, og har også et redaksjonelt samarbeid med dem. Nord-Norge har det tilsvarende tidsskriftet Virkelig, og i Trondheim kan du kjøpe gatemagasinet Sorgenfri.

Bekjempelse av fattigdom er stikkordet også for Høyres andre gaveforslag.

- Små lån til fattige familier kan utgjøre en enorm forskjell, sier Erna Solberg. Hun anbefaler å gi en julegave via mikrokreditt-organisasjonen Kiva, som på nonprofit-basis formidler små pengelån til fattige ved å koble mennesker sammen på Internett.

Kivas gavekort er én variant, der minstebeløpet er 25 dollar (knapt 150 kroner)

Systemet med mikrokreditt ble for alvor kjent da økonomen Mohammad Yunus og Grameen Bank i Bangladesh fikk Nobels fredspris i 2006 for sitt arbeid med denne typen støttevirksomhet.

Rødt

Turid Thomassen

Turid Thomassen: Bøker.

Foto: SCANPIX

Partilederen i Rødt, Turid Thomassen, slår et slag for lesestoff under årets juletre.

– I den gnistrende debattboka Sammenbruddet ser Pål Steigan finanskrisa i sammenheng med energi- og klimakrisa: Dette er en påminning til alle om at kapitalismen ikke er gudegitt, og at vi må forberede oss på revolusjonære tider, sier Thomassen.

– Den verden vi kjenner er i ferd med å forandre seg så kraftig at vi kan snakke om et sammenbrudd, legger hun til.

– Og så er det viktig at barn tidlig i livet lærer solidaritet med andre folk. Dessuten er den israelske ambassades sterke reaksjon på at Kulturrådet har kjøpt inn barneboka Pappa er sjørøver, hvor israelske soldater framstilles i et dårlig lys, en ekstra krydring for Palestinavenner, sier Rødt-lederen.

Ifølge Israels ambassade kan Kulturrådets støtte få følger for samarbeidet mellom Norge og Israel. Turid Thomassen mener Hans Sandes barnebok er en god og politisk korrekt julegave til den yngre garde i år.

Senterpartiet

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete: Kortreist mat (med smør!) og systemendring.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

– En tine med norsk lokalprodusert mat er en gave som både er nyttig og gir nytelse. Og rikelig med smør må være inkludert, fastslår Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hun mener kurven bør fylles med lokale spesialiteter produsert av engasjerte og kreative bønder.

– Deilig smør vil glede mange i disse smørtrange tider. Men kan også minne oss på at mens vi i Norge sliter med smørmangel, så sliter over en milliard mennesker i verden med sult.

– Derfor har vi en forpliktelse til å produsere mest mulig av vår egen mat her i Norge, sier hun.

En ny måte å finansiere vei og jernbane på er kanskje ikke det som står øverst på folks ønskeliste. – Men du verden for en gave det ville vært for å gjøre folks hverdag bedre hvis vi kunne få til et nytt stort løft på vei og bane fremover, mener Navarsete.

– Det vi trenger er en systemendring hvor vi skiller drift og investering på statsbudsjettet. Dette står høyt på min ønskeliste. Håper Jens vil gi oss det til jul, sier hun med et smil.

Miljøpartiet De Grønne

Hanna E. Marcussen

Hanna E. Marcussen: Torsk og undertøy.

Foto: Rune Baashus

– Adoptér en torsk! lyder ett av forslagene fra Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne for De Grønne.

– Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja gir deg muligheten til å adoptere fisken og samtidig styrke Folkeaksjonens arbeid mot oljeboring i torskens fødestue.

Fra julaften vil torsken sende deg syv ukentlige oppdateringer om sitt liv fra torskeegg til middagsmat.

– Dette er den perfekte fjernadopsjonsmuligheten for travle unge mennesker, samtidig som du med denne julegaven sender et signal til regjeringen om at Lofoten, Vesterålen og Senja er for verdifulle områder til at de kan åpnes for oljeboring, sier Marcussen.

Moteriktig og politisk korrekt undertøy kan også legges under juletreet i år, ifølge Miljøpartiet De Grønne.

– Økologiske og fairtrade underbukser med et idealistisk formål kan du kjøpe for eksempel på Friends Fair Trade i Oslo og Etikken i Trondheim.

– Kolleksjonen bidrar til å utjevne verdens fattigdom ved å kle familien i moteriktig undertøy. Her kan du finne noe til både bestemor og minstemann, sier Marcussen.

Pants to Poverty er en ny merkevare på undertøymarkedet, der hensikten er intet mindre enn å forandre verden. Plaggene lages i samarbeid med tusenvis av bønder og fabrikkarbeidere i hjertet av Indias bomullsbelte i delstatene Andhra Pradesh og Maharashtra. Undertøyet skal ifølge produsenten være både behagelig og moteriktig.

Fremskrittspartiet

Siv Jensen

Siv Jensen: Bukse like bra som bok. Givergleden er det viktigste.

Foto: NRK

Kan julegaver bli så politisk korrekte at dårlig samvittighet følger med på kjøpet?

Kombinasjonen er i hvert fall ikke den beste, mener Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

– Ingen bør ha dårlig samvittighet for julegavene de kjøper, sier hun. – Det er lov å gi, og det er hyggelig å få.

– Julegaver er en dårlig ting å moralisere over. Derfor vil jeg ikke gi noen såkalte gode råd, annet enn å be folk stole på seg selv og unngå dårlige råd. Mine tips er derfor som følger:

– Kjøp det du har lyst til å gi, og som mottakeren blir glad for å få. Julen handler om å glede andre.

– Ikke hør på forståsegpåere som skal fortelle deg hva som er såkalte riktige julegaver. En ny bukse er ingen dårligere gave enn en viktig bok, fastslår Siv Jensen.

Sosialistisk Venstreparti

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen: Julemat og hjemmelaget smør.

Foto: Berit Roald

– Det er utrolig hvor desperate vi kan bli i velfødde Norge når vi ikke får smør til jul, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Lag det selv, foreslår hun. Da har du en ettertraktet julegave.

– Det ikke alle vet er at det er utrolig lett å lage smør selv. Bruk fløte og litt salt som ristes sammen i et Norgesglass eller kjøres i kjøkkenmaskinen noen få minutter. Så kan du selvfølgelig variere med å putte oppi urter og andre godsaker.

- Norske journalister har brukt flere månedsverk på å skrive om den norske smørkrisa. Hvis de hadde brukt tida til å kjerne smør i stedet, kunne smørkrisa vært avverget for lenge siden, mener SV-lederen.

Og holder seg i det kulinariske hjørnet når hun foreslår julemat som en annen fornuftig gave.

– Hvis du har en spesialitet du pleier å lage til jul, enten det er julekaker, julegodterier, sylte eller noe annet: lag litt ekstra og gi bort i julegave!

– De fleste av oss trenger ikke flere ting, og dette er dessuten en mye mer personlig julegave, sier Halvorsen. Jeg har allerede fått strull i gave av min regjeringskollega Rigmor Aasrud. Det har redda julebaksten min i år!

Kristelig Folkeparti

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide: Høyhastighetstog og fadderbarn.

Foto: Hans H. Bjørstad

Et hurtigtog er ett av Kr.F.s forslag til julegaver med mening og politisk tyngde.

– Som leder av Transportkomiteen og et miljøparti, synes jeg både liten og stor skal få oppleve høyhastighetstog - i det minste i miniatyr. Kanskje kan det gi inspirasjon til å drømme større, poengterer partileder Knut Arild Hareide.

Også det å betale for et fadderbarn i året som kommer, betyr å tenke stort i det små.

– Det kan være godt å vende blikket utover landegrensene, og om det ikke blir gaver i form av gull, røkelse og myrra, vil økonomisk sponsing av et fadderbarn være med på å forandre liv, sier Hareide. Derfor blir dette hans andre forslag til en julegave i Kr.F.s ånd.

– Men man bør muligens unngå euro, legger han til.

Arbeiderpartiet

Raymond Johansen

Raymond Johansen: Minerydding og sparegris.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Minefri skolevei fra Norsk Folkehjelp er en ekte sosialdemokratisk julegave.

– Fordi det å gi barn mulighet til å gå på skole bidrar til å hjelpe folk ut av fattigdom, lyder begrunnelsen fra APs partisekretær Raymond Johansen.

Hver halvtime døgnet rundt blir noen skadet eller drept av en landmine. Mange av dem er barn. Derfor er minerydding er en viktig del av Norsk Folkehjelps internasjonale arbeid.

Via Folkehjelpen kan du også gi andre varianter av symbolske julegaver, for eksempel Tren en minehund, Gi minefri fotballbane og Fjern en klasebombe.

En stor, fin sparegris er Raymond Johansens andre gaveforslag.

– Vi lever i turbulente økonomiske tider. En sparegris er kanskje ikke den morsomste gaven akkurat her og nå, men en gave du vil være glad for den dagen du virkelig trenger pengene og kan knuse sparegrisen, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)