NRK Meny
Normal

Deilige restefiskekaker

Kari og Ola kaster mer mat enn noen gang, selv når maten er fullt spiselig. Her er noen forslag til enkel og god middag basert på matrester.

Restefiskekaker
Foto: Nadin Martinuzzi/Kraft

SE OGSÅ: Spis opp maten - spar tusenlapper!

Restemat kan bli en velsmakende middag i stedet for rottemat på søppeldynga. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag, som nylig har lansert en kokebok for deg som vil spise mer miljøvennlig, foreslår denne tre retters restemenyen:

PASTASALAT

  • Rød pesto (lages i mikser av soltørket tomat i olje - bruk oljen også, valnøtter/solsikkefrø + parmesan, mengdeforhold 3-2-1)
  • Pastarester
  • Ristede solsikkefrø

Det man har for hånden av:

  • Salat
  • Tomat
  • Oliven
  • Agurk
  • Rødløk
  • Vårløk
  • Revet gulrot
  • Osv...

Bland sammen.
Godt som lunsj i matboksen også!

RESTEFISKEKAKER

(2 porsjoner)

Bruk rester av fisk og potetmos til å lage fiskekaker.

  • 300 g potetmos
  • 100 g renset, kokt fisk
  • Litt spinatrester eller andre kokte grønnsaker, fint kuttet eller most
  • 3 egg
  • 1 dl mel
  • 150 g griljermel eller brødrasp
  • Olje eller smør til steking

Krydre etter smak. (Salt/pepper og eventuelt annet krydder som chili eller muskat).

Bland potetmos, fisk, spinat eller andre grønnsaksrester og ett av eggene til en klebrig fast røre. Form kakene og sett dem cirka 20 minutter i kjøleskapet. Pisk de resterende eggene i en dyp tallerken, ha mel i en annen tallerken og griljermel eller brødrasp i en tredje.

Vend fiskekakene i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Stek fiskekakene gylne i smør eller olje.

RESTERISKREM

(4 porsjoner)

  • 4 ½ dl kokt ris eller 5 dl risgrøt
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 2 ss sukker

Bland rester av kokt ris eller risgrøt med pisket krem. Server riskremen med rød saus.

Se flere restematoppskrifter hos Grønn Hverdag her.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.