Når maten er utsøkt, bør drikkevarene stå i stil med resten av måltidet. Men satser du på alkoholfritt, er brus det som yter måltidet minst rettferdighet, mener vinekspertene Toralf Bølgen og Harald Berger.
Ulempen med brusen er mye tilsatt sukker, og ofte syntetisk smak. «Ingen av stoffene i brus utfordrer smakssansen. I tillegg framstår hele smaksbildet som klissete», skriver de i en ny brosjyre om gode alkoholfrie alternativer.
Guiden, som også inneholder oppskrifter, har de to vinkelnerne laget i samarbeid med Helsedirektoratet. Du kan plukke den med deg fra Vinmonopolets butikker.
Smak og alkohol
Restauranteier Toralf Bølgen er tidligere Norgesmester for vinkelnere. En av de fremste ekspertene, med andre ord.
Og han legger ikke skjul på at vin er den drikken som gir de aller beste smaksopplevelsene til måltidet. Alkoholen er i seg selv viktig for smaksløkene.
Alkohol skaper smaksmessig likevekt, og har betydning for sødmen i flaska. Derfor mener han at alkoholfri vin sjelden er velegnet til et godt måltid. Den er kunstig søtet, og har bare fargen og utseendet felles med "ekte" vin.
De som foretrekker alkoholfritt følge til maten, har likevel mer enn masseprodusert sukkervann og alkoholfri vin å velge mellom.
Rent vann er selvsagt er sunt alternativ, men gir ikke mye smak som kan løfte måltidet til de store høydene.
Bølgen slår heller et slag for kortreiste fruktbaserte drikkevarer. De kan være et enda bedre valg enn alkoholfritt øl og rent mineralvann.
- LES OGSÅ:
Naturlig smak
Fruktprodukter som kaldpresset eplesaft har fin og naturlig syrlighet, og ren fruktsødme som er integrert i smaken fra naturens side.
– De gir rene og herlige smaker, med en stofflighet som spiller på lag med god mat, sier Toralf Bølgen.
Han er spesielt begeistret for saft som er håndverksmessig produsert på fruktbondens egen gård. Påfallende billige er de ikke, men likevel ganske konkurransedyktige når de konkurrerer med alkoholen.
Godsakene koster
Alkoholfrie valg til maten er som oftest langt billigere enn de alkoholholdige variantene. Likevel kan du ikke regne med å betale «bruspris» for de alkoholfrie varene vinekspertene anbefaler.
En flaske (75 cl) med eplesaften Ringi James Greeve koster 61,30 kroner på Vinmonopolet. Prisen er ikke avskrekkende sammenliknet med vin, men literprisen på 87,70 kroner er en del mer enn hva du må betale for mange andre alkoholfrie produkter.
Her er noen av ekspertenes forslag til alkoholfrie godsaker:
Ringi James Greeve
En ren og ganske syrlig eplesaft av den gamle eplesorten James Greeve. Diskré naturlig sødme matcher perfekt med saltet i soya og smør. Syrligheten gjør den svært velegnet sammen med hvit fisk.
Eplemost fra Bagstevold Gård
Ren og forsiktig pasteurisert saft av aromaeple. Naturlig sødme fra tidlig høstede kvalitetsepler. Ufiltrert saft gir flott fylde og syrlighet. Velegnet til fisk og annen sjømat, lyst kjøtt og salater.
Balholm friskpressa eple/bringebær
Naturlig fruktdrikk fra Sogn, uten kunstig konservering eller søtning. Flott syrlig struktur med avdempet sødme. Solmodne bringebær er bærebjelken i denne syrlig/søte drikken, som passer spesielt godt til skalldyr.
Vår fra Sunniva, med eple og solbær
Eplesaft med god og naturlig syrlighet, blandet med modne solbær. Råvarenes smak er tydelig, og både sødme og friskhet spiller på lag med salt kjøtt og smakfulle oster.
Vår fra Sunniva, med friskpresset rød rips, rabarbra og eple
Eple runder av den fruktige og friske smaken av rabarbra og rips, og gir drikken en slags rosékarakter. Utmerket tilbehør til kylling og kalkun. Den syrlige rabarbraen bryter perfekt med fete urtesauser.
Vår fra Sunniva, med friskpresset eple, kirsebær og aronia
Aronia, også kjent som "svarte surbær", er et gryende gastronomisk nisjeprodukt fra norske bønder. Bæret gir fylde og bitterhet, mens eple og kirsebær sørger for friskheten. Utmerket til rødt kjøtt som lam og okse.
Aroniajuice fra Aronia Produkter på Skotselv
Fyldig drikk med intens rød fruktighet. En stram tone i ettersmaken kan minne om kraftig rødvin. En karakterfull drikk som smaksmessig harmonerer svært godt med blant annet storfekjøtt.
Hylleblomst-sitronsaft fra Ringi Gård
Svenskene har tradisjon for å presse saft av hyllebærblomst. Her hjemme er tradisjonen mer ukjent, men det vil Ringi Gård gjøre noe med. Blomsten har et sterkt aromatisk særpreg, og blandet med litt friskpresset sitron blir syrligheten perfekt til laks og annen fet fisk. Hylleblomstsaft lages også av andre norske produsenter.
Askim bringebærsaft
Desserter med friske bær smaker enda bedre sammen med drikke som har ren naturlig bærsmak. Råsaft av bringebær fra Askim Frukt og bærpresseri har en intens smak. Blåbærsaft er et spennende alternativ.
Ingefærøl
Til søte, saftige kaker og krem er både ingefærøl og sterk kaffe godt tilbehør. Ingefærølet spiller perfekt på lag med kremen.
- LES OGSÅ:
Økende trend
– For oss har det vært viktig å vise folk at det dukker opp stadig flere spennende alkoholfrie alternativer, sier kokk og vinkelner Harald Berger.
– På restauranter, i butikker og på polet kan man nå velge mellom en lang rekke juice- og mostprodukter av svært høy kvalitet. Dette er en økende trend, sier han til NRK.no. Berger er driftssjef hos restaurantkjeden Bølgen & Moi.
– Bilførere og andre som velger å avstå fra alkoholen, har mange muligheter for fullverdig smak i glasset, sier han.
– Men mange reagerer kanskje på prisnivået?
– Det er det ingen grunn til. I dag betaler man 40 kroner for en brus på restaurant. En dobbelt så stor kvalitetsjuice av epler, som bonden har brukt et helt år på å produsere, ligger på rundt 120 kroner. Det er slett ingen upris hvis alternativet er masseprodusert "sukkerlake", mener Berger.
Han understreker også at den økende småskalaproduksjonen av alkoholfri gourmetdrikke bidrar til å bevare det norske landbruket. I sterk konkurranse med utenlandske leverandører.