Hopp til innhold

– De beste alkoholfrie alternativene

Brus passer dårlig som drikke til spennende måltider. Men du har mye annet godt å velge blant. Her er vinekspertenes tips til gode alkoholfrie alternativer.

Alkoholfri drikke

Utvalget av spennende alkoholfri drikke er blitt ganske stort. Dette er noen av alternativene.

Foto: Helsedirektoratet

Når maten er utsøkt, bør drikkevarene stå i stil med resten av måltidet. Men satser du på alkoholfritt, er brus det som yter måltidet minst rettferdighet, mener vinekspertene Toralf Bølgen og Harald Berger.

Ulempen med brusen er mye tilsatt sukker, og ofte syntetisk smak. «Ingen av stoffene i brus utfordrer smakssansen. I tillegg framstår hele smaksbildet som klissete», skriver de i en ny brosjyre om gode alkoholfrie alternativer.

Guiden, som også inneholder oppskrifter, har de to vinkelnerne laget i samarbeid med Helsedirektoratet. Du kan plukke den med deg fra Vinmonopolets butikker.

Smak og alkohol

Toralf Bølgen

Toralf Bølgen slår et slag for kortreiste fruktbaserte drikker.

Foto: Helsedirektoratet

Restauranteier Toralf Bølgen er tidligere Norgesmester for vinkelnere. En av de fremste ekspertene, med andre ord.

Og han legger ikke skjul på at vin er den drikken som gir de aller beste smaksopplevelsene til måltidet. Alkoholen er i seg selv viktig for smaksløkene.

Alkohol skaper smaksmessig likevekt, og har betydning for sødmen i flaska. Derfor mener han at alkoholfri vin sjelden er velegnet til et godt måltid. Den er kunstig søtet, og har bare fargen og utseendet felles med "ekte" vin.

De som foretrekker alkoholfritt følge til maten, har likevel mer enn masseprodusert sukkervann og alkoholfri vin å velge mellom.

Rent vann er selvsagt er sunt alternativ, men gir ikke mye smak som kan løfte måltidet til de store høydene.

Eplemost fra Bagstevold Gård

Eplemost fra Bagstevold Gård. Med laksesashimi.

Foto: Helsedirektoratet

Bølgen slår heller et slag for kortreiste fruktbaserte drikkevarer. De kan være et enda bedre valg enn alkoholfritt øl og rent mineralvann.

Naturlig smak

Fruktprodukter som kaldpresset eplesaft har fin og naturlig syrlighet, og ren fruktsødme som er integrert i smaken fra naturens side.

– De gir rene og herlige smaker, med en stofflighet som spiller på lag med god mat, sier Toralf Bølgen.

Han er spesielt begeistret for saft som er håndverksmessig produsert på fruktbondens egen gård. Påfallende billige er de ikke, men likevel ganske konkurransedyktige når de konkurrerer med alkoholen.

Godsakene koster

Alkoholfrie valg til maten er som oftest langt billigere enn de alkoholholdige variantene. Likevel kan du ikke regne med å betale «bruspris» for de alkoholfrie varene vinekspertene anbefaler.

En flaske (75 cl) med eplesaften Ringi James Greeve koster 61,30 kroner på Vinmonopolet. Prisen er ikke avskrekkende sammenliknet med vin, men literprisen på 87,70 kroner er en del mer enn hva du må betale for mange andre alkoholfrie produkter.

Her er noen av ekspertenes forslag til alkoholfrie godsaker:

Ringi James Greeve

Ringi James Greeve

Ringi James Greeve til stekt sei med varm grønnsaksalat og soya/nøttesmør.

Foto: Helsedirektoratet

En ren og ganske syrlig eplesaft av den gamle eplesorten James Greeve. Diskré naturlig sødme matcher perfekt med saltet i soya og smør. Syrligheten gjør den svært velegnet sammen med hvit fisk.

Eplemost fra Bagstevold Gård

Ren og forsiktig pasteurisert saft av aromaeple. Naturlig sødme fra tidlig høstede kvalitetsepler. Ufiltrert saft gir flott fylde og syrlighet. Velegnet til fisk og annen sjømat, lyst kjøtt og salater.

Balholm friskpressa eple/bringebær

Balholm friskpressa eple/bringebærjuice

Skalldyrsalat med asparges og bringebærvinaigrette, akkompagnert av Balholms eple/bringebærjuice.

Foto: Helsedirektoratet

Naturlig fruktdrikk fra Sogn, uten kunstig konservering eller søtning. Flott syrlig struktur med avdempet sødme. Solmodne bringebær er bærebjelken i denne syrlig/søte drikken, som passer spesielt godt til skalldyr.

Vår fra Sunniva, med eple og solbær

Eplesaft med god og naturlig syrlighet, blandet med modne solbær. Råvarenes smak er tydelig, og både sødme og friskhet spiller på lag med salt kjøtt og smakfulle oster.

Vår fra Sunniva, med friskpresset rød rips, rabarbra og eple

Kylling servert med Vår fra Sunniva, med friskpresset rød rips, rabarbra og eple

Vår Sunniva, med friskpresset rød rips, rabarbra og eple. Her servert med stangekylling, puylinser og kremsaus.

Foto: Helsedirektoratet

Eple runder av den fruktige og friske smaken av rabarbra og rips, og gir drikken en slags rosékarakter. Utmerket tilbehør til kylling og kalkun. Den syrlige rabarbraen bryter perfekt med fete urtesauser.

Vår fra Sunniva, med friskpresset eple, kirsebær og aronia

Aronia, også kjent som "svarte surbær", er et gryende gastronomisk nisjeprodukt fra norske bønder. Bæret gir fylde og bitterhet, mens eple og kirsebær sørger for friskheten. Utmerket til rødt kjøtt som lam og okse.

Aroniajuice fra Aronia Produkter på Skotselv

Aroniajuice

Aroniajuice med oksefilet, geitost 'brandad' og sherrysaus.

Foto: Helsedirektoratet

Fyldig drikk med intens rød fruktighet. En stram tone i ettersmaken kan minne om kraftig rødvin. En karakterfull drikk som smaksmessig harmonerer svært godt med blant annet storfekjøtt.

Hylleblomst-sitronsaft fra Ringi Gård

Svenskene har tradisjon for å presse saft av hyllebærblomst. Her hjemme er tradisjonen mer ukjent, men det vil Ringi Gård gjøre noe med. Blomsten har et sterkt aromatisk særpreg, og blandet med litt friskpresset sitron blir syrligheten perfekt til laks og annen fet fisk. Hylleblomstsaft lages også av andre norske produsenter.

Askim bringebærsaft

Bringebærsaft fra Askim Frukt og bærpresseri

Bringebærsaft med friske bær og vaniljekesam.

Foto: Helsedirektoratet

Desserter med friske bær smaker enda bedre sammen med drikke som har ren naturlig bærsmak. Råsaft av bringebær fra Askim Frukt og bærpresseri har en intens smak. Blåbærsaft er et spennende alternativ.

Ingefærøl

Til søte, saftige kaker og krem er både ingefærøl og sterk kaffe godt tilbehør. Ingefærølet spiller perfekt på lag med kremen.

Økende trend

– For oss har det vært viktig å vise folk at det dukker opp stadig flere spennende alkoholfrie alternativer, sier kokk og vinkelner Harald Berger.

Ringi hylleblomst-sitronsaft

Ringi hylleblomstsaft med sitron.

Foto: Helsedirektoratet

– På restauranter, i butikker og på polet kan man nå velge mellom en lang rekke juice- og mostprodukter av svært høy kvalitet. Dette er en økende trend, sier han til NRK.no. Berger er driftssjef hos restaurantkjeden Bølgen & Moi.

– Bilførere og andre som velger å avstå fra alkoholen, har mange muligheter for fullverdig smak i glasset, sier han.

– Men mange reagerer kanskje på prisnivået?

– Det er det ingen grunn til. I dag betaler man 40 kroner for en brus på restaurant. En dobbelt så stor kvalitetsjuice av epler, som bonden har brukt et helt år på å produsere, ligger på rundt 120 kroner. Det er slett ingen upris hvis alternativet er masseprodusert "sukkerlake", mener Berger.

Han understreker også at den økende småskalaproduksjonen av alkoholfri gourmetdrikke bidrar til å bevare det norske landbruket. I sterk konkurranse med utenlandske leverandører.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)