Hopp til innhold

Blir det snø til jul?

Det ligger an til å bli en mild desember i år. Langtidsvarselet gir likevel håp om en hvit jul flere steder i landet.

Julemarked på Røros

Slik er vi vant til å se for oss julemarkedet på Røros. Tradisjonsrikt jul med snø i gatene. De første prognosene for juleværet i 2020 virker lovende.

Foto: Aleksander Myklebust

Lurer du også på om vi kan se frem til en kald desember med snødekte trær på julaften?

Værvarslene på yr.no går ti dager fram i tid, så vi kan ikke kan sjekke været for julaften ennå.

Men forskere ved Norce og Norsk regnesentral har samlet inn data fra satellitter, modeller, og observasjoner for å anslå hvordan været blir i desember og januar.

– Vi har laget hundrevis av værvarsler hvor alle er litt forskjellige, men i utgangspunktet like sannsynlige. Så regner vi ut gjennomsnittet av de ulike varslene, forklarer klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret.

Erik Kolstad

Erik Kolstad leder et nytt senter for klimavarsling kalt Climate Futures, der målet er å forbedre kvaliteten på varsling fra ti dager til ti år fram i tid.

Foto: Andreas R. Graven / Pressebilde

Regnvær og mildværsperioder i julen er blitt vanligere de siste 30 årene.

Den ferske rapporten fra Norce viser at det ligger an til en mild desember i år også.

– I byene Oslo, Bergen, Bodø og Tromsø er det varslet mellom 0,7 og 1,2 grader varmere enn normalt, sier Kolstad.

Nettopp disse gradene kan være avgjørende for om det blir snø eller regn, spesielt i områder der temperaturen vanligvis ligger rundt null.

Håp om julesnø – men ikke langs kysten

Heldigvis er det ventet lavere temperaturer i januar.

Ifølge Norce blir det kaldere enn normalt i Oslo, med en gjennomsnitt på minus 2,6 grader. Det er også ventet kaldere vær i de tre andre byene.

Kolstad tror derfor at det kan bli en hvit jul flere steder i landet.

– Det er lov å håpe at de kalde temperaturene i januar fremskyndes til slutten av desember, sier klimaforskeren.

Noen steder i landet har nesten alltid snø på julaften. For å sikre deg en hvit jul, må du nok til fjells eller nordover i landet.

Ifølge Kolstad er det en viss sjanse for at det blir hvit jul i Oslo og store deler av Østlandet. Jo nærmere kysten, jo mindre er sannsynligheten.

– I kystbyer som Bergen og Stavanger, er det sjelden hvit jul. Og det er ingenting som tyder på at sannsynligheten øker for det i år, sier Kolstad.

Mindre julesnø de siste 30 årene

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt, holder oversikt over hvordan været har endret seg gjennom årene.

– Klimastatistikken viser en tendens til at det blir varmere i desember, sier Hygen.

Endringene er størst i lavlandet på Øst- og Sørlandet.

For eksempel i Oslo var det 26 julaftener med snø på bakken i perioden 1961–1990. De siste 30 årene har det skjedd 19 ganger.

– Hva som skjer på julaften i år er fortsatt ukjent. Det kan jeg svare på 25. desember, sier Hygen.

Vil du se hvordan været har vært tidligere? Bruk «historikk»-funksjonen på yr.no for å sjekke juleværet på Røros for ti år siden, eller hvilken som helst dag – tilbake til 1870.

ENDRINGER: Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre periden 1990 til 2017.

Sjansen for julesnø har minket langs hele kysten, fra svenskegrensen til Lofoten. Kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften i de to siste 30-årsperiodene.

Foto: Cristian Lussana og Ketil Isaksen/Meteorologisk institutt

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)