Hopp til innhold

Betydelig færre år med hvit jul på Sør- og Østlandet

Ønsker du deg snø til jul, vil du sannsynligvis måtte komme deg opp i høyden eller til nord for å finne den. For mange i dette langstrakte land er ikke lenger juleværet det det en gang var.

Ingen hvit jul i Nittedal i 2015.

GRØNN JUL: 23. desember 2015 sto denne oppblåsbare nissen og skapte julestemning ved et juletresalg i Nittedal i Akershus. Ingen snø i sikte.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Er du bosatt i lavtliggende områder på Øst- og Sørlandet har du kanskje spesielt merket at hvit jul ikke lenger er så vanlig. Det er nemlig der de største endringene i juleværet har skjedd de siste 30 årene, med hele ti færre hvite julaftener i enkelte områder, sammenlignet med en tidligere 30-årsperiode.

Klimaendringer er grunnen, mener Meteorologisk institutt, som med nye beregninger har kommet fram til at hvit jul blir stadig sjeldnere i flere deler av landet. De har sammenlignet de siste 30 årene med perioden fra 1961 til 1990. Statistikken viser at sjansen for snø på julaften har minket langs kysten fra grensa mot Sverige til Lofoten i nord.

– Det er de i områdene hvor mange bor, fra Oslofjorden til Kristiansand og 30 til 50 kilometer innover, at endringene er størst, sier klimaforsker Ketil Isaksen til NRK.

ENDRINGER: Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre periden 1990 til 2017.

ENDRINGER: Disse kartene viser hvor mange ganger det har vært 10 millimeter snø på bakken på julaften, til venstre i perioden 1961 til 1990, til høyre perioden 1990 til 2017.

Foto: Cristian Lussana og Ketil Isaksen/Meteorologisk institutt

Mer mildvær

Fra kysten av Østfold til sørlige deler av Trøndelag har det vært hvit jul opptil syv ganger siden 1990, foruten i Kristiansand som har hatt åtte hvite julaftener. I indre deler av Østfold, Vestfold, deler av Buskerud og Aust- og Vest-Agder har det vært mellom 8 og 14 år med hvit jul. Hovedstaden har hatt snø på julaften 17 ganger, mens det i perioden fra 1961 til 1990 var 24 hvite julaftener.

I stedet for snø, har man heller sett mer regn og høyere temperaturer. Desember måned har på Østlandet blitt 1,2 grader varmere de siste 30 årene. Ifølge Isaksen tyder alt på at tendensen vi ser nå vil fortsette de neste ti årene, selv om det vil være svingninger fra år til år.

– Dette er som følge av global oppvarming, som også berører Norge. Vi ser mildere vintre, spesielt i første del av vinteren som berøres ganske kraftig av at temperaturen stiger.

Julesnø i høyden og i nord

Likevel er det fortsatt mer enn 50 prosent sjanse for snø på julaften i store deler av landet. Kysten fra Trondheim til Tromsø, samt deler av Buskerud og Oppland, Aust- og Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, og Møre og Romsdal har hatt tre av fire julaftener med snø.

Men også i deler av dette området ser Isaksen endringer. Han forteller at det finnes tydelige tegn på at snødybden har blitt lavere, til tross for stort sett lave temperaturer.

– Det er noe mer hyppighet av mildvær, men fortsatt såpass kaldt at plussgrader er sjeldent, spesielt i indre strøk, sier Isaksen.

Fjelltraktene i Sør-Norge og grensetraktene fra Elverum opp til Narvik-området har derimot hatt hvit jul nærmest hvert eneste år siden 1990. Ønsker man seg snø til jul, er det kanskje dit man må ta turen for å finne den.

AKTUELT NÅ