Normal

Tannkjøttbetennelse kan gi infarkt

Betennelse i tannkjøttet øker risikoen for hjerteinfarkt. Men bare dersom flere bakterier opptrer samtidig.

Tannlegetime
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tidligere forskning har tydet på at hjerteinfarkt har en sammenheng med bakterier i munnhulen. Nå viser fersk forskning fra Universitetet i Oslo at det må kombinasjoner av tannkjøttbakterier til, skriver Folkehelseinstituttet .

Forskerne tok utgangspunkt i datamateriale på 549 menn som har hatt hjerteinfarkt og en kontrollgruppe på 625 friske menn. Andre risikofaktorer for hjerteinfarkt ble satt opp mot antistoffene til fire forskjellige bakterier som gir tannkjøttbetennelse.

Risikoen øker med 30 prosent

Resultatene viser at ingen enkeltbakterie, men kombinasjoner av dem øker risikoen for hjerteinfarkt med 30 prosent.

Studien gjør det ikke mulig å si om tannkjøttinfeksjonen oppsto før eller etter hjerteinfarktet, men det er utelukket at betennelsen oppsto som en følge av hjerteinfarktet.

Alle testpersonene har vært deltakere i Osloundersøkelsene, der 30.000 menn ble kartlagt for blant annet risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Undersøkelsene ble foretatt i 1972-73 og igjen i år 2000.

Kan tannkjøttbetennelse forebygges?

Tannkjøttbetennelse er forholdsvis vanlig og gir i starten få symptomer. Dårlig ånde, kløe i tannkjøttet og tannkjøtt som blør lett er ofte de første tegnene.

Både hull og tannkjøttbetennelse forårsakes av bakterier i munnhulen, og de forebygges på samme måte - ved god hygiene og regelmessige tannlegebesøk. Også røyking, tørr munn og mye sukker øker risikoen for tannkjøttbetennelser.

Vanligvis er det tilstrekkelig behandling å rense munnen godt og få fjernet plakk og tannsten. Men i noen tilfeller må pasienten behandles med antibiotika og betent vev skjæres bort. Tannkjøttbetennelse som utvikler seg i dybden kan føre til at tennene løsner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.