NRK Meny
Normal

Munnbakterier kan gi blodpropp

Svenske forskere har påvist bakterier fra munnen i belegget som forårsaker blodpropp og hjerteinfarkt.

Munn

Bakterier fra munnen kan gjenfinnes i belegg på innsiden av blodårene, viser svensk forskning.

Foto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Ved åreforkalkning dannes det et belegg (plakk) på innsiden av blodårene. Det er dette belegget som sprekker opp og danner propper ved blodpropp og hjerteinfarkt.

Betennelser er grunnen til at belegget sprekker og løsner, men hvorfor det skjer er forskerne usikre på.

Nå viser imidlertid forskning fra Sahlgrenska institutet i Gøteborg at to bakterier som finnes i munnen og i magen kan ha noe med saken å gjøre. Studien er nylig publisert i tidsskriftet PNAS.

- Vi har stort håp om at funnene kan sette i gang nye tankebaner for behandling av disse alvorlige sykdommene, sier Fredrik Bäckhed til NRK Verdt å vite.

Påvist hos hver enkelt pasient

Tidligere studier har vist at tannkjøttbetennelse kan øke risikoen for hjerteinfarkt og at magebakterier blant annet kan bidra til økt blodtrykk.

Det spesielle ved den svenske studien, er at forskerne har undersøkt sammenhengen hos hver enkelt pasient. De har påvist bakterier i munn og mage og testet om disse også befinner seg i plakket på innsiden av blodårene.

To bakterier peker seg spesielt ut. Forskerne fant de samme bakteriene både i munnen og i blodårene hos flertallet av pasientene.

- Nyheten er at bakteriene i munnhulen kan ta seg til plakket, sier Fredrik Bäckhed.

Forskerne har ikke undersøkt hvordan bakteriene vandrer, men ved tannsykdommen periodontitt danner det seg små sår i lommer ved tannfestet, noe som gir bakteriene tilgang til blodbanene i kroppen.

Det er tidligere også vist at slike bakterier kan gi betennelser andre steder i kroppen .

Håper på vaksine

De svenske forskerne håper funnene vil bidra til bedre forebyggende behandling av personer med hjerte/karsykdommer.

Fredrik Bäckhed anslår at vi om kanskje fem år vil kunne finne ut om man har disse bakteriene i blodet ved en enkel blodprøve. På sikt kan det tenkes at man kan utvikle en vaksine.

- Vi vil kunne identifisere pasientene som har større risiko, og kanskje behandle dem før de får symptomer, sier Bäckhed.

Betennelser i munnen kan forebygges

Betennelser i tannkjøtt og tannfeste kan forebygges på samme måte som man forebygger hull i tennene, ved god rengjøring.

Spesielt viktig er det å huske på å rense opp mellom tennene i tillegg til tannpussen, med tanntråd eller tannstikkere.

Betennelser i tannkjøttet er svært vanlig, og de fleste av oss får i løpet av livet i varierende grad en betennelse i tannfestet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.