Bakterie kobles til krybbedød

Forskerne er et skritt nærmere løsningen på gåten.

Stor og liten hånd
Foto: Scanstockphoto

Arne Stray-Pedersen har i sin doktorgrad sett nærmere på uforklarlige tilfeller av spedbarnsdød. Hans funn viser at en stor andel av barna som dør er angrepet av magesårbakterien helicobacter.

- Dette er et veldig overraskende funn. Det viser at de barna som døde i krybbedød hadde en sårbarhet da de døde. Det var ikke tilfeldig, sier Stray-Pedersen.

På slutten av 80-tallet gikk tallene for krybbedød dramatisk ned i Norge, etter at foreldre ble frarådet å la barna sove på magen. Også andre faktorer er koblet til krybbedød, som røyking og overoppheting.

Video nsps_upload_2009_3_2_7_29_50_899.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Ny norsk forskning viser at spedbarn som dør uventet ofte er angrepet av den samme bakterien som fører til magesår hos voksne.

En klar markør

Sammenhengen mellom bakterien og dødsfallene er foreløpig uklar, og Stray-Pedersen understreker at bakterien sannsynligvis ikke er den direkte årsaken til at barna dør.

- Sannsynligvis er det en markør for at barna er syke eller har en medfødt sårbarhet. De som har denne sårbarheten vil sannsynligvis overleve hvis de ikke utsettes for de kjente, ytre risikofaktorene, sier han.

30 prosent av barna som dør i krybbedød er angrepet av helicobacter. Bare 2 prosent av spedbarn generelt har bakterien.

Mellom 15 og 25 barn dør i krybbedød hvert år.

Fortsatt fokus på sovemiljø

Den nye kunnskapen gjør det foreløpig ikke enklere å peke ut barn som er utsatt for krybbedød. Det er uaktuelt å teste barn for bakterien uten å vite mer om årsakssammenhengene.

- Forebygging må fortsatt skje gjennom fokus på sovemiljø. Barn må sove på ryggen, unngå mageleie og samsoving med foreldre som røyker eller har drukket alkohol, sier Stray-Pedersen.

Likevel tror han dette er et skritt nærmere løsningen på krybbedødgåten.

- Foreldre ønsker svar på hvorfor barna deres døde. Her er det mange brikker i et puslespill som skal løses. Nå har vi funnet en brikke til.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.