NRK Meny
Normal

Årtidsforvirra!

Blomstrende georginer, prikling, petunia... NÅ?!?

Planter i gartneri
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Dag Arneson

Dag Arneson kommer med gartnertips på nrk.no/hage utover våren.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Alt på en gang, faktisk. Jeg har vært ute på de første opptakene. Med en halvmeter med snø utenfor vinduene er det godt å tråkke rett inn i ... Paradiset?

Egentlig har jeg bare vært på besøk hos Dag i et av drivhusene på Gjennestad gartnerskole. Vi har hatt første dag foran kamera. Det er små delopptak som du etter hvert kommer til å få se her på nrk.no/hage. Dags gartnerskole kan du i grunnen kalle det.

Tanken er at du skal få små, grunnleggende tips om hvordan man gjør ting fra selveste gammel-gartneren. De som følger med på nettet får det først!

Dette er for nybegynnere, så her kan du legge grunnlaget for en ny hobby :-)

Vel, det var årstidsforvirringen jeg skulle fortelle om i dag.

Petunia
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK
Det er en fantastisk opplevelse å krysse dørstokken til det store drivhuset. Der lukter det av fioler som nikker blidt fra veggene. Der henger de klare i sine små pendelposer og skal etter hvert ut til verandaer landet rundt. I en krok har gresskaret kommet godt i gang. Digre blader skjuler litt sjenerte blomster i smørgult. Et epletre står med bandasje av plast rundt en kvist. Den har vært gjennom en liten operasjon. Eller poding om du vil. En potte med påskeliljer ser helt naturlig ut, med tanken på dato og snømengde. Men hva skimter jeg så?

Planter i gartneri
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK
Bakerst står det tre georginer. I full blomst!
Det tar litt tid før jeg helt får tak i hva det er jeg ser. For blikket har også fanget inn petunia på halvmeter'n - også de i full blomst. Så er det tagetes i rader og mimosa som lukker seg ved berøring. Det er stokkrose i lysende rosa og nydelig storkenebb i hvitt og blått. Og det er frø og lukten av naken jord.

Det er rent ut sagt helt overveldende å komme fra de kalde gradene på utsiden til en tropisk regnskog der mars, juni og august foregår på en gang. Bare med ett lite skritt i avstand. Ute og inne er som på hver sin side av kloden.

Midt oppi det hele står min kjære gartner Dag Arneson og smiler. Litt lenger i skjegget, men fortsatt en underlig skrue med rare prosjekter på gang. En eventyrverden! I professor Balthazars forunderlige verden er blomstrende georginer i mars helt naturlig.

Takk for en titt inn i framtida - i hvert fall de nærmeste måneden i hagen. Det er fint å ha sett sommeren og fortsatt ha den foran seg.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.