Hopp til innhold

Amalie ble friskere da hun turte å si at hun er syk

Sykdommen til Amalie er usynlig utenpå, men slitsom innvending.

Amalie Marie Foosnæs i speilet

To sider av Amalie. Å være bipolar gjør at man veksler mellom to sinnsstemninger.

Foto: Torbjørn Morvik

Kan du ikke bare ta deg sammen, da?

Det spørsmålet har Amalie Marie Foosnæs (20) fått mange ganger.

– Jeg blir jo litt irritert, samtidig som jeg forstår at folk spør, sier Amalie.

For du kan ikke ta deg sammen?
– Nei, det er ikke så lett.

Amalie på jobb (4)

Det å stå fram og fortelle verden at hun var syk var en tøff, men riktig avgjørelse for Amalie.

Foto: Torbjørn Morvik / NRK

Hadde ikke lyst til å leve lenger

Amalie har diagnosen bipolar lidelse. Det er en psykisk sykdom der perioder med unormal oppstemthet avløses av perioder med depresjon.

– Da foreldrene spurte om det gikk bra, sa jeg bare «Ja, det går kjempefint». Men inni meg hadde jeg ikke lyst til å leve lenger. Jeg var 13–14 år.

Hvor syk var du?
– Jeg hadde selvmordsforsøk og drev med selvskading. Jeg var langt nede, men klarte likevel å si at jeg vil inn på psykiatrisk. Jeg var redd for hva jeg kunne gjøre mot meg selv.

Amalie Marie Foosnæs 5

Amalie tok ansvar for sin egen mentale helse, og ba selv om å bli lagt inn på sykehus.

Foto: Torbjørn Morvik / NRK

Langt nede – høyt oppe

Hvordan har du det i en depressiv periode?
– Da er alt dårlig. Det å ikke rekke bussen kan bli det verste noen gang. Bagateller blir overdrevet, og man føler man ikke er god nok.

Noen ganger er Amalie nede i mørket bare i fem minutter, men det kan også gå uker før stemningen snur. Det hjalp å få en diagnose.

– Absolutt. Når jeg er lei meg, tenker jeg: Jeg er bipolar. Det går over!

Omvendt, når du er oppe?
– Det kan også være slitsomt, for da blir jeg veldig aktiv. Alt skolearbeidet jeg skulle gjort på en uke, det gjør jeg på én dag. Jeg trener, går på jobb og trenger ikke mye søvn.

Amalie på jobb (2)

Amalie stortrives på puben der hun jobber.

Foto: Torbjørn Morvik / NRK

Trodde hun skulket

Da Amalie begynte på videregående, var hun ofte innlagt på psykiatrisk og borte fra skolen. Medelevene trodde hun skulket. Læreren mente det var lurt å være åpen og fortelle klassen at hun var syk.

– Jeg syntes det var veldig skummelt. Men responsen jeg fikk fra klassen var så utrolig fin. De sa det var flott at jeg stod frem. De beklaget kommentarene de hadde kommet med.

Den erfaringen ga henne selvtillit til å fortelle historien sin i programmet «Hva feiler det deg?» på NRK.

– Ja, jeg syns det er veldig viktig med åpenhet. Vi har kommet langt med å snakke om psykiske problemer, men jeg føler ikke vi har kommet langt nok.

Amalie får nå medisiner som gjør at topper og bunner er til å leve med. Hun kombinerer jobb på en pub med å ta opp enkelte fag fra videregående. Høsten 2021 er planen å starte på sykepleierutdanning.

– Jeg vil ha en jobb som ikke blir erstattet med teknologi, sier Amalie.

Hva feiler det deg hvis du plutselig kjøper en hund uten å ha penger til det, og hva kan være galt hvis du får store, verkende byller?

Amalie er en av deltakerne i denne ukens episode av «Hva feiler det deg?».

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)