Korpsunger blir skarpe gamle

Å spille musikk som liten gir god hukommelse som gammel.

Skolekorps

En ny studie viser positiv effekt på hukommelsen på de eldre dager dersom man spiller et instrument i mer enn ti år som ung. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Scanpix

Pål Johan Karlsen

Forsker på hukommelse, Pål Johan Karlsen, synes studien er spennende og sier at funnene er i tråd med annen forskning som viser at læring endrer hjernen på en positiv måte.

Foto: Leif Gabrielsen

Testing av personer mellom 60 og 83 år viste at de som hadde spilt et instrument i ti år eller mer hadde atskillig bedre hukommelse enn de uten noen form for musikalsk bakgrunn.

– Musikktimer kan begrense kognitiv svikt, sier nevropsykolog Brenda Hanna-Pladdy til Scientific American.

Hun ledet den splitter nye studien, som ble gjennomført ved Emory University og inkluderte mer enn 70 testpersoner.

Les også: Slik får du bedre hukommelse

Les også: Smarttelefoner gir dårligere hukommelse

– Spennende

– Både det og spille et instrument eller det å snakke mer enn ett språk er eksempler på ferdigheter som gir positive virkninger på mange mentale prosesser, sier forsker på hukommelse og redaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Pål Johan Karlsen til NRK.no.

– Denne lille studien er spennende! Resultatene tyder på at det å spille et instrument styrker den generelle evnen til å bearbeide og huske visuell informasjon på sikt. I tillegg blir du bedre til å huske ord og navn.

Studien sier vel å merke ikke noe om årsakene til musikkøvelsenes sammenheng med hukommelsen, men ifølge Karlsen er funnene helt i tråd med annen forskning som viser at det å tilegne seg nye ferdigheter endrer hjernen på en måte som kommer deg til gode på sikt.

Les også: Ungdomsfylla skader hukommelsen

Læring endrer hjernen

– Vi vet at læring endrer hjernen, men akkurat hva det er som endres er foreløpig uklart, sier forskeren til NRK.no.

– Det å spille et instrument er en krevende oppgave, som involverer mange deler av hjernen. Ikke minst krever det terping å få et stykke til å sitte. Nettopp denne disiplinerende siden er kanskje undervurdert.

Karlsen får støtte av hjerneforsker Lisa Giocomo ved NTNU.

NETT-TV: «Schrödingers katt» om den perfekte hukommelse

Nye forbindelser

– Å spille musikk involverer flere deler av hjernen og krever antakelig styrking av nye forbindelser mellom hjerneceller, sier Giocomo til NRK.no.

– Hjernen må lære nye motoriske ferdigheter, som kreves for å spille instrumentet. I tillegg må den lære noter og notesekvenser som komponerer det musikalske stykket. Det er mulig at det er opprettelsen av disse forbindelsene som styrker hukommelsen senere i livet.

Gicomo understreker imidlertid at sammenhengen også kan ha med livsstil eller biologiske faktorer å gjøre - ikke musikken i seg selv.

Begge forskerne fremhever også fysisk aktivitet som en annen viktig faktor for å holde hukommelsen i form.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.