NRK Meny

Akeleie

Akeleie (Aquilegia vulgaris) er en gammel plante som er svært vanlig i hagene.

Akeleie

Akeleie er en elegant plante som sprer seg lett.

Foto: Hans H. Bjørstad

Artikkelen er flere år gammel.

Den vanligste og opprinnelige fargen er blå, men akeleie finnes også i rosa og hvite variasjoner. Planten ble opprinnelig dyrket i klosterhagene som medisinplante.

Akeleie kommer opprinnelig fra mellom- og sør-Europa, og Nordvest-Afrika. I Norge er den første gang nevnt av Hildegard Bingen på 1100-tallet. På den tiden var den ansett som en god medisinsk plante. Den skulle være febernedsettende, og virke mot barnekramper og hovne lymfekjertler. Senere har det vist seg at planten inneholder blåsyre, og derfor er farlig å bruke.

Akeleie

En flott staude som finnes i mange fargenyanser.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Akeleien har tykk loddrett rotstokk, og sprer seg derfor ikke med rotsystemet. Planten sprer seg derimot hurtig med sine svarte og tallrike frø. Den dyrkes som staude, men finnes også forvillet langs kirkegårdsmurer, i gamle prestegårdshager og på gamle klosterområder.

Planten trives godt i halvskygge, i næringsrik, fuktig og kalkholdig jord.

Mer om forskjellige akeleie-sorter i Planteguiden

Dette er den første av en serie artikler om stauder fra oldemors tid.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.