Akeleie

Akeleie (Aquilegia vulgaris) er en gammel plante som er svært vanlig i hagene.

Akeleie

Akeleie er en elegant plante som sprer seg lett.

Foto: Hans H. Bjørstad

Den vanligste og opprinnelige fargen er blå, men akeleie finnes også i rosa og hvite variasjoner. Planten ble opprinnelig dyrket i klosterhagene som medisinplante.

Akeleie kommer opprinnelig fra mellom- og sør-Europa, og Nordvest-Afrika. I Norge er den første gang nevnt av Hildegard Bingen på 1100-tallet. På den tiden var den ansett som en god medisinsk plante. Den skulle være febernedsettende, og virke mot barnekramper og hovne lymfekjertler. Senere har det vist seg at planten inneholder blåsyre, og derfor er farlig å bruke.

Akeleie

En flott staude som finnes i mange fargenyanser.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Akeleien har tykk loddrett rotstokk, og sprer seg derfor ikke med rotsystemet. Planten sprer seg derimot hurtig med sine svarte og tallrike frø. Den dyrkes som staude, men finnes også forvillet langs kirkegårdsmurer, i gamle prestegårdshager og på gamle klosterområder.

Planten trives godt i halvskygge, i næringsrik, fuktig og kalkholdig jord.

Mer om forskjellige akeleie-sorter i Planteguiden

Dette er den første av en serie artikler om stauder fra oldemors tid.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.