Hopp til innhold

– Stram boltene igjen allerede nå

Glemmer du å etterstramme hjulboltene, kan du være en fare for deg selv og andre.

Dekkskift

Det er i ukene etter dekkskift risikoen er størst for at hjulboltene løsner.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Trond Neeven Alvsåker var nylig på en kjøretur i Bergen, da det holdt på å gå galt.

– Jeg kjørte i 80 kilometer i timen på motorveien. Plutselig hoppet det ene hjulet av på bilen foran meg. Hjulboltene kom som prosjektiler både mot meg og motgående trafikk, forteller bergenseren til NRK.no.

Den ene bolten traff panseret på bilen hans.

– Jeg kjørte med åpent tak, og var redd boltene skulle treffe meg. Heldigvis gjorde de ikke det, men det var direkte farlig, sier Alvsåker. Han vil ikke avbildes, men ønsker å fortelle sin historie for å advare andre.

Må etterstrammes nå

Mats Sæterkvist

– Den som eier bilen har ansvaret for at bilen er i forsvarlig stand, og derfor også skader som oppstår om hjul løsner, forteller Mats Sæterkvist.

Foto: Storebrand

– Hvis hjul faller av bilen i fart, risikerer du å miste kontrollen på bilen. Men selve hjulet eller boltene som løsner, kan også skape farlige situasjoner for andre biler på veien, forteller Mats Sæterkvist, fagsjef Motor i Storebrand.

Siden du forhåpentligvis nylig har skiftet fra vinter- til sommerdekk, bør du passe på å stramme boltene igjen allerede nå.

Det er nemlig ukene etter at du har skiftet hjul som er farligst.

– 20 til 30 kilometer etter dekkskift, bør du stoppe opp og sjekke boltene. Løse hjul kan være en fare både for deg selv og andre, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

For Trond Neeven Alvsåker gikk det heldigvis bra.

– Den andre bilen svingte raskt inn på veiskulderen. Men det ene hjulet var fortsatt på ville veier, før det til slutt stoppet opp i veikanten, forteller han.

Denne gangen ble ingen skadet.

Tre ting du bør passe på

En årsak til at hjulene kan falle av, er at de er for løst montert. Men du kan faktisk også stramme boltene for hardt.

– Hvis du strammer bolten så hardt at du hører det knirker, er det et sterkt varsel om at du har tatt for hardt i. Hvis du reiser på ferie med tung bil, kan boltene sprette ut, forteller Jan Ivar Engebretsen.

Jan Ivar Engebretsen

I 2014 hjalp NAF 520 kjøretøy som hadde løse bolter. I tillegg var det 309 som mista hjulet i fart, ifølge Jan Ivar Engebretsen.

Foto: NAF

Du bør også passe på at du har festet felgen riktig.

– Hvis du skrur felgen skeivt på, kan boltene løsne når du begynner å kjøre. Begynner bilen å bråke, bør du sjekke hjulene, er oppfordringen fra Engebretsen.

– Hvis bilen rister eller responderer dårlig på at du dreier på rattet, kan det også være tegn på at det er noe galt med hjulene, supplerer Mats Sæterkvist.

Men det er ikke sikkert du får så sterke forvarsler. Dersom boltene er feil montert, kan de knekke. Da kan hjulet løsne raskt, ifølge Storebrand.

Ditt eget ansvar

Du må belage deg på at du selv har ansvaret for eventuelle skader som oppstår, selv om du har skiftet dekk hos et verksted.

– Hvis du ikke passer på at hjulene sitter skikkelig fast på bilen din, risikerer du å få redusert erstatning fra forsikringsselskapet, sier Mats Sæterkvist.

– Siden skadeomfanget kan bli stort om hjul løsner, anbefaler vi alle å sjekke nøye at hjulene sitter skikkelig på, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)