Hopp til innhold

– Ikke glem å vaske bildekkene

Puss og stell av bil er et sikkert vårtegn. Men mange glemmer at også dekkene trenger vedlikehold.

Puss og stell av bil er et sikkert vårtegn. Men mange glemmer at hjulene også trenger vedlikehold. Dårlig rengjorte dekk kan i verste fall føre til ulykker.

Reporter: Cornelia Bjørke-Hill. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen.

– Jeg tror folk er flinke til å følge opp med vask og polering av bilen, rens innendørs og sånne ting. Men hjulene blir ofte glemt. De er liksom bare der, sier daglig leder Kai Kristian Rognstad ved Dekksenteret Fredrikstad til NRK.

Det er full fart på dekkhoteller og verksteder for tiden. Våren er like rundt hjørnet og vinteren har satt sine spor, men mange bileiere slurver med rengjøringen.

– Sjekk mønsteret

Kai Kristian Rognerud, Dekksenteret Fredrikstad

Det er ikke farlig å skifte dekkene selv, så lenge man gjør det riktig, sier Kai Kristian Rognerud ved Dekksenteret Fredrikstad.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Blir ikke vinterdekkene vasket grundig, kan de få nedsatt veigrep neste sesong. Dårlig rengjorte dekk kan i verste fall føre til ulykker.

– Man bør rense dem for stein og ting som ligger der, og ikke minst sjekke at mønsteret er godt nok, sier Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk.

Selv om dekkhoteller blir et stadig mer populært alternativ, er det fremdeles mange som utfører dekkskiftet selv.

– Skal man skru dem til er det viktig å bruke riktig moment. Folk har lett for å dra til for mye når man gjør det for hånd. Det å bruke sin egen vekt er altfor mye, sier Kai Kristian Rognstad.