NRK Meny
Normal

– Mor er best for barnet

Både far og barnehagen kommer langt bak i rekken.

Mor og barn
Foto: ScandinavianStockPhoto

DISKUTER: ER MOR BEST FOR BARNET?

Forskning fra USA og Storbritannia viser at barnet har det aller best sammen med mor de tre første leveårene.

For lenge i barnehagen

Liten søster og litt større bror på vei til barnehagen.
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

 - Hjernen til små barn er enda ikke ferdig utviklet, og ett-åringen har ikke noe tidsbegrep. Barnet skjønner ikke at når han eller hun blir levert i barnehagen, så kommer mor tilbake om noen timer, sier psykiater Sidsel Gilbert.

Gilbert mener de minste barna i dag har altfor lange dager i barnehagen.

- Denne påstanden skaper heftige debatter. Men den kunnskapen vi nå har om de minste barna, mener jeg at vi må reise spørsmålet om hvordan vi organiserer det moderne samfunnet vårt, sier hun.

- Tilsyn ikke nok

- Har man i likestillingens navn mistet barnets beste av syne, spør Gilbert.

Gilbert sier de minste barna har behov for en person som er der spesielt for dem, ser dem og forstår dem i de språkløse årene.

- Det er i hovedsak mor som har denne spesielle forståelsen for sitt barn. Det holder ikke å bare gi et lite barn tilsyn, sier hun.  

 

Illustrasjonsbilde barnehage
Foto: Bjørge, Stein J. / Aftenposten

Barn er tilpassningsdyktige

Ninni Sandvik, forsker ved Høyskolen i Østfold, er derimot ikke så bekymret for barnet i det moderne samfunnet.

- Barn er veldig tilpassningsdyktige. Dessuten viser forskning på norske barnehager at småbarnsfellesskapet blant barnehagebarna har en verdi i seg selv, sier hun

Sandvik mener små barn har behov for å speile seg i barn på egen alder og for å tenke ”åh, der er det en som meg”.

Etterlyser kompetanse

Forskeren vektlegger at hvis en barnehage skal være god for de aller minste, må personalet i barnehagen ha kompetanse og kunnskap om hvordan de små barna kommuniserer.

- En barnehage med mange ufaglærte og store utskiftninger blant personale gir lite stabilitet for de minste barna. Det skaper utrygghet, sier hun.

– Jeg mener at det er et myndighetsansvar å kvalitetssikre barnehagene, sier Sandvik og legger til at det ikke løser alle barnehageproblemer med å bygge ut barnehager for enhver pris.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.