– Ikke så ille i virkeligheten

Mopse-eiere mener hunden er langt bedre enn sitt rykte.

Figo

Ett år gamle Figo er en aktiv krabat, med god stamtavle og godt gemytt, forteller eieren.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lise Røed fra Våle i Vestfold er matmor til mopsen Charlie, som er to år gammel. Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra veterinærene, og mener mopsen er langt bedre enn sitt rykte.

– Vi fikk selvfølgelig også høre at det var mye feil med mopsen, men vår erfaring er at det handler vel som mye om avl som rase. Man er nødt til å sjekke litt rundt, og ikke bare kjøpe det første og beste man finner.

Man må sjekke med kennelklubben om oppdretter/kennel har noen dårlige tilbakemeldinger på seg. De fleste kenneler i Norge er medlem av Norsk Kennel Klub (NKK), forteller Røed til NRK.no.

Charlie

To år gamle Charlie bor i Vestfold sammen med Lise Røed. Hun forteller om få problemer med hunden.

Foto: Privat

– Andre raser er ikke bedre

Hun mener Charlie ikke har de problemene som veterinærene beskriver.

– Han har kjempefine luftveier, sjeler ikke, og har ikke problemer med hoftene. Nå er han bare to år, så man må jo være klar over at evt hofteproblemer kan dukke opp når han blir eldre. Men det er et ekstremt stort problem på veldig mange raser, både store og små hunder, sier Røed.

Mopsen er også utsatt for ryggproblemer på grunn av den krøllete halen.

– Men igjen er det stort sett spørsmål om arv, og om oppdretter tar hensyn. Vi har vært og er veldig påpasselige med at Charlie ikke får hoppe ned fra høye ting. Enkel og grei regel er egentlig at om hunden ikke klarer å hoppe opp, skal den heller ikke hoppe ned, forklarer hundeeieren.

– Latterlig

Prisen på mops og andre mindre hunder er opp til 20.000 kroner på Finn.no.

– Da skal du være garantert en hund med bra stamtavle og godt gemytt, forteller hundeeier Anita Langgaard til NRK.no.

Også hun mener veterinærene går for langt i sine uttalelser.

– At en veterinær påstar at mopser kan besvime hvis de anstrenger seg for mye, synes jeg høres latterlig ut.

Min mops, Figo, er veldig aktiv, kanskje over gjennomsnittet aktiv også. Han leker hver dag med mange store hunder, og går på tre timers turer uten problem, forteller Langgaard.

Samtidig vedgår hun at mopsen er mer utsatt enn andre når det gjelder øynene.

– I og med at mopsen har store, utstående øyne, er dette noe man som eier må ta ekstra hensyn til når den er valp. Hundene er likevel flinke til å lukke og beskytte øynene i lek med andre hunder når de blir større, mener Langgaard.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)