Hopp til innhold

Stine (33): – Jeg ble gul av kosttilskudd

Stine Brenden følte seg kvalm og uvel. Legen trodde det skyldtes et oppkastvirus som gikk. Det var før hun ble gul i øynene.

Leversyk

Stine Brenden ble skremt da øynene hennes forandret farge. På sykehuset fikk hun påvist alvorlig leverskade.

Foto: Hanne Kari Fossum / NRK

Stine Brenden er en aktiv småbarnsmor. Hun jobber i Posten og lever et normalt liv med sunn mat og regelmessig trening. I mars begynte hun å føle seg dårlig.

Fastlegen mente hun hadde blitt smittet av omgangssyke. Men dagen etter, da hun stod ved speilet og skulle sminke seg, oppdaget hun noe skremmende. Det hvite i øynene hadde blitt gult.

Det skulle vise seg at hun hadde skyhøye leververdier, og måtte legges inn på sykehuset med en gang. Gulfargen i øynene var et symptom på at noe var alvorlig galt med leveren hennes.

Hun ble liggende på sykehuset i fire uker. Etter mange prøver og testing slo legene fast at leverskaden trolig skyldtes kosttilskudd.

Ville bli kvitt søtsug

Kosttilskudd

Stine Brendens daglige dose med kosttilskudd. Etter et par måneder ble hun syk.

Foto: Tor Risberg / NRK

Stine Brenden tok tre kosttilskudd daglig, alle kjøpt lovlig i Norge. Hun hadde holdt seg til anbefalt dose, og brukt produktene i omtrent to måneder før hun ble syk.

Dette var piller hun var blitt anbefalt i en helsekostbutikk. De skulle hjelpe mot Brendens søtsug.

Grønn te-ekstrakt trolig årsak

Når en person er blitt syk av medisiner eller kosttilskudd, sender sykehuset en rapport til informasjonssenteret for legemidler (RELIS). Det skjedde også i Stine Brendens tilfelle.

I rapporten om hennes bivirkninger konkluderer RELIS med svært liten sannsynlighet for at to av de tre kosttilskuddene hun tok kan være årsak til sykdommen.

RELIS endte opp med at Chili Burn er den sannsynlige årsaken, fordi dette produktet inneholder grønn te-ekstrakt som er kjent for å kunne være giftig for nyrene. Ifølge RELIS kan grønn te-ekstrakt gi leverreaksjoner av den typen Brenden opplevde.

Flere rapporter, både i Norge og internasjonalt, knytter ekstrakter fra grønn te til leverskade. Likevel er det ikke forbudt å selge slike produkter i Norge. Produsenten New Nordic sier at de vil fortsette å selge pillene.

– Det kommer vi til å gjøre. De selges i 15 land og vi har ingen rapporterte negative virkninger på dette, sier presseansvarlig Turid Backer til NRK.

– Men det er jo flere rapporter som knytter Chili Burn til leverskade?

– Det er flere rapporter som kan mistenke dette, men det er ikke dokumentert at det er en sammenheng, sier Backer.

New Nordic ønsker ikke å si noe om Stine Brendens sykdom, fordi de ikke kommenterer enkelttilfeller.

Kan ramme hvem som helst

Steinar Madsen

Hos noen kan grønn te-ekstrakt gir akutt leverskade, forteller fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk sier at det ikke er første gang en pasient kommer inn med akutt skade på leveren etter å ha tatt kosttilskudd med grønn te-ekstrakt.

Enkelte av oss tåler rett og slett ikke alle ingrediensene i produktene.

– Det vanskelige med dette er at en ikke på forhånd aner hvem av oss som kan bli syke av dette, sier Madsen til NRK Forbrukerinspektørene.

LES OGSÅ:

Ønsker nye regler

Det er Mattilsynet som har ansvaret for reglementet rundt salg av kosttilskudd. Produktene kan blant annet kjøpes i helsekostbutikker, matbutikker og over nettet. Markedet er stort og uoversiktlig.

Produkter som inneholder vitaminer og mineraler er regulert med norske lover. Alle andre er omfattet av EU-regelverket, som er lite detaljert. Derfor har Mattilsynet selv bedt departementet om nye regler.

– Vi ønsker oss en nasjonal forskrift som vil regulere store deler av de andre stoffene som brukes i kosttilskudd, sier seksjonssjef Merethe Steen til NRK.

Likevel advarer hun om at selv med nye regler vil det være umulig å få fullstendig kontroll over kosttilskuddsmarkedet.

Stine Brenden

Stine Brenden risikerte i verste fall en levertransplantasjon.

Foto: Hanne Kari Fossum / NRK

– Det er vanskelig å sikre at alle produktene som kjøpes er trygge. Derfor må forbrukeren ta et selvstendig ansvar og være kritisk til hva han eller hun kjøper, sier Steen.

Slipper transplantasjon

I verste fall hadde Stine Brenden trengt en ny lever. I flere måneder var verdiene hennes så høye at hun var helt på grensen til å måtte transplantere.

Nå, mer enn et halvt år senere, har verdiene sunket og 33-åringen er endelig frisk igjen.

– Jeg kommer nok aldri mer til å ta kosttilskudd. Da får jeg heller spise for mye godteri, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)