Hopp til innhold

Tryggere å kjøpe legemidler på nettet

Hver femte postpakke fra utlandet inneholder falske eller ulovlige legemidler. En ny logo skal nå gjøre det enkelt å sjekke om nettapoteket er seriøst.

Logo for trygg netthandel med legemidler

Du kan handle trygt hvis nettapoteket får denne logoen. Her er den danske versjonen.

Foto: EU-kommisjonen / Marita Høyland, NRK (montasje)

Handelen med legemidler over landegrensene er blitt big business på nettet.

Men kjøper du medisin fra useriøse nettbutikker, risikerer du å få falske og helsefarlige varer. Piratmedisin kan være uten virkning, skadelig eller rett og slett livsfarlig.

For å gjøre det enkelt å finne trygge nettapotek, kommer det nå en merkeordning som viser deg om butikken selger lovlig.

EU-kommisjonen har bestemt at nettapotek som driver seriøst skal ha en spesiell logo på sine nettsider. Når du klikker på logoen kommer du til den nasjonale tilsynsmyndighetens liste over godkjente forhandlere. Hvis apoteket ikke står på listen, bør du holde deg unna.

Forordningen trer i kraft i sommer, og logoen skal være på plass i alle EU-land i løpet av neste år.

– Et virkelig stort problem

Steinar Madsen

Tiden er overmoden for å få plass den nye merkeordningen, mener Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

– På verdensbasis er falske legemidler et virkelig stort problem. Og det øker i Europa. Derfor er det veldig bra at myndighetene nå tar ansvar og gjør noe med dette, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen til NRK.no

Nordmenn handler stadig mer apotekvarer på nettet. Det går mest i kosttilskudd, slankepreparater og potensmidler, men mange kjøper også medisiner eller varer man vanligvis ikke får over disk på ordinære apotek.

Men vet de at nettapoteket er hva det utgir seg for å være?

– Ettersom netthandelen øker på alle områder og landegrensene får stadig mindre betydning, blir forbrukernes trygghet stadig viktigere.

– Hensikten med den nye merkeordningen er å forhindre at forfalskede eller farlige legemidler finner veien fra nettapotek til kunder og pasienter, sier Steinar Madsen.

Han mener at tiden er overmoden for å få plass denne ordningen.

– Et sjansespill

EU-logo for seriøse nettapotek

Logoens tekst blir på det aktuelle landets offisielle språk. Og i rektangelet til venstre kommer flagget til landet der nettbutikken befinner seg.

Madsen forteller at det også finnes norske nettbutikker som selger legemidler ulovlig.

– Men hvis man ikke vet om nettapoteket er hva det utgir seg for å være, er det et sjansespill å kjøpe medikamenter, sier han.

– Kan man bruke norsk resept til å kjøpe medisiner på nett fra utlandet?

– Ja, i prinsippet kan man det inntil videre. Men det forutsetter en mengde formaliteter, og er ganske tungvint. Og en ny lov som er underveis vil gjøre forsendelse av medisiner fra utlandet til Norge forbudt.

– Når den loven er på plass blir det kun tillatt å ta med seg en viss mengde medisin i bagasjen hjem fra reise i utlandet, forteller Madsen.

LES OGSÅ:

Hver femte pakke var ulovlig

Tollkontroll av pakkepost

Fra storkontrollen i mai, da tollerne fant ulovlige legemidler i hver femte pakke.

Foto: Tollvesenet

For fem uker siden sjekket tollerne på Alnabru og Gardermoen 1300 postpakker fra utlandet. Hver femte pakke viste seg å inneholde ulovlige legemidler.

Pakkene inneholdt blant annet antibiotika, dopingmidler, slankemidler, smertestillende eller angstdempende medikamenter, sovemidler, kosttilskudd og potenspiller.

Kontrollen var en del av en internasjonal storaksjon mot nettsalg av ulovlige og falske legemidler i 111 land verden over. Den førte blant annet til at 10.603 nettsider som tilbyr ulovlige legemidler ble stengt.

Et betydelig antall av sendingene som ble avslørt i Norge kom fra USA. Men også pakker fra Storbritannia, Romania, India, Thailand og Kina inneholdt ulovlige eller falske legemidler, ifølge kontorsjef Jon Aspelund ved tollkontoret på Alnabru.

LES OGSÅ:

100.000 pakker hver dag

Liv Rundberget

Logoen blir et godt hjelpemiddel for nettkundene, tror Liv Rundberget i Tollvesenet.

Foto: Bård Gudim/Tollvesenet

Også Toll- og avgiftsdirektoratet tror at den nye europeiske logoen blir et godt hjelpemiddel i kampen mot useriøs netthandel.

– Merkeordningen vil løse en del av problemene med falske legemidler og ulovlig import av medisiner. Logoen blir viktig for kunder som vil sjekke om nettapoteker er seriøse, sier underdirektør Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til NRK.no.

Hun forteller at rundt 100.000 pakker kommer i posten til Norge hver eneste dag. Mesteparten dreier seg om netthandel.

– Stadig mer av importen kommer i småpakker, og veldig mange av dem inneholder altså legemidler. Vi finner nesten alltid piratmedisin og ulovlige medikamenter når vi kontrollerer, sier Rundberget.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)