– Ingen reptiler har behov for å bli klappet

Norsk forbud mot å ha reptiler oppheves, men de færreste slanger og øgler er selskapsdyr.

– Det er ingen av de dyrene som blir tillatt som er egnet som klappedyr. Sammenlign dem mer med å ha akvariefisk enn katt, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Tidligere denne måneden ble det kjent at norske myndigheter opphever et 40 år langt forbud om å holde reptiler i Norge.

Petter Bøckman

Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

Sammen med Island, har Norge vært det eneste landet i Europa som har forbudt hold av slike dyr. Likevel anslås det, at det kan være så mange som 100.000 reptiler ulovlig i landet.

Øgle som selskapsdyr

Bøckman sier at enkelte av dyrene kan bli tamme nok til at de godtar å bli håndtert, men ingen reptiler har behov for nærkontakt.

– Skjeggagam-øglen eller leopardgekkoen kan oppføre seg som et slags kjæledyr hvis du trener den opp til det. De er blant de mest selskapelige på listen. Men ingen reptiler har behov for å bli klappet, det er et pattedyrfenomen.

Skjeggagam

ØGLE: Skjeggagam er en middelsstor øgle som lever i tørre og halvtørre strøk i de indre områdene av Australia.

Foto: Wikipedia

Også skilpaddene kan få det godt i et norsk hjem, ifølge zoologen.

– Skilpaddene og noen av øglene kan fungere som familiedyr, men ikke kosedyr. Du kan nok ha de på fanget.

Slanger på sin side trenger ikke å bli klødd under haken.

– ​Slanger er kaldblodige dyr og liker kroppsvarme, men det spiller ikke noe rolle hvor den kommer fra. Den vil ikke foretrekke å få den kroppsvarmen fra eieren sin, sier Bøckman.

Egnet for et liv i fangenskap

Både Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener at de 19 artene som tillattes fra august er egnet som selskapsdyr. De har vurdert både dyrevelferden og helsen til dyrene som blir lovlig, og hvordan det vil påvirke livene til andre dyr i Norge.

– Disse dyrene er på mange måter egnet for et liv i fangenskap, sier adferdsbiolog Gry Løberg til radioprogrammet Ekko.

Og godt er det. For i den nye forskriften som myndighetene endrer står det at dyrene, og dyrenes foreldre, må være født i fangenskap.

– Mange av dem ligger stille av natur. De spiser et stort måltid og ligger og venter på det neste. Sånn sett er de lettere å ha med å gjøre enn en fuglehund som må luftes flere ganger om dagen. I hvert fall hvis du bor i blokk i byen, sier Løberg.

Etter 15. august kan Mattilsynet komme hjem til de som har reptiler, og vurdere om dyrene er lovlige og har det bra. Ulovlige dyr vil bli tatt i forvaring og som regel avlivet.

Vurderer du å skaffe deg en øgle eller slange? Hør mer om våre nye kjæledyr i Ekko.

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Melkesnok er en av de 19 artene som blir lovlig fra august.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.