NRK Meny
Normal

45 minutter søvn kan femdoble hukommelsen

En liten høneblund på 45 minutter kan femdoble evnen til å huske ting, viser ny forskning.

Liten høneblund kan gje betre vakt

Søvn er fortsatt delvis et mysterium for forskerne, og man forstår ikke helt hva som skjer når vi sover. Ifølge ny forskning kan en liten høneblund femdoble evnen til å huske ting.

Foto: , Scanpix

Forskere ved Saarland-universitetet i Tyskland har undersøkt hvordan en liten lur på dagtid påvirker evnen til å huske nylig tilegnet kunnskap. Resultatet var oppsiktsvekkende.

– En kort høneblund på kontoret eller skolen gir betydelig bedre læring, sier professor Axel Mecklinger til den britiske avisa Daily Mail.

45 minutter søvn på dagtid kan femdoble evnen til å huske ting man akkurat har lært, konkluderer de tyske forskerne.

Forsøkspersonene ble først satt til å pugge en rekke ord. Deretter fikk noen av dem se film, mens andre la seg til å sove. Da de ble testet etterpå, viste det seg at de som hadde sovet husket betydelig flere ord enn de som ikke hadde sovet.

Søvn er helt avgjørende for oppbygningen av hjernen − spesielt den delen av søvnen hvor vi drømmer, fordi den er med på å lagre begivenheter i hukommelsen.

Under den såkalte REM-søvnen spiller vi en film som er med på å dirigere de forskjellige opplysningene til de riktige stedene i hjernen. Uten tilstrekkelig med søvn blir opplysningene ikke lagret skikkelig, og vi vil derfor også ha større problemer med å kunne huske ting vi tidligere har opplevd.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.