Hopp til innhold

– Endelig forbudt med steroider

Fra i dag er det forbudt med doping i Norge. – Jeg vet at gutter ned i 12-årsalderen bruker anabole steroider, og det er skremmende, sier tidligere bruker.

Morten Heierdal, tidligere bruker av anabole steroider

Slik så Morten Heierdal ut da han brukte anabole steroider. Han har nå sluttet, og advarer andre om å bruke det. (Privat foto)

Dopingpreparater i hendene til Ståle Wadsworth

Politiet kommer over anabole steroider som tabletter og i flytende form (arkivfoto)

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

I flere år har det vært forbudt å importere og selge anabole steroider, men kjøp og bruk av dopingmidlene har ikke vært rammet av lovverket. Fra 1. juli blir det også forbudt å kjøpe og bruke anabole steroider, etter endringer i legemiddelloven.

Flere fagfolk NRK.no har snakket med, registrerer en økning i bruk av dopingmidler blant tenåringer som bygger muskler, noe de mener er bekymringsverdig.

– Vi sender nå et kraftig signal om at doping ikke er greit. Doping er ikke bare helseskadelig for den som bruker det, men pårørende sitter også igjen med bekymringer, uttaler helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

– Endelig ble det forbudt med anabole steroider. Det er viktig, og viser ungdom at dette ikke er ufarlig, sier Morten Heierdal, tidligere bruker til NRK.no

Både politi, Antidoping Norge og leger mener at det virkelig er på tide at lovendringen nå trer i kraft.

LES OGSÅ: Glad for anabol-forbud

Avdekket store mengder dop

Bruk av doping vil ofte medføre både fysiske, psykiske og sosiale problemer.

– Nå kan endelig også de som kjøper og bruker anabole steroider bli straffet, og det vil skremme mange bort fra dette, sier John Konstad, etterforskningsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.no.

De har avdekket et stort omsetningsnettverk av anabole steroider i løpet av de siste årene, og kjenner til at andre politidistrikter i landet har gjort det samme.

Vi har avdekket både laboratorier som produserer steroider i tablettform, og i flytende form som injiseres med sprøyter, sier etterforskningsleder Konstad.

– Fortjenesten på å omsette dette er mye høyere enn for narkotika og grensen for å begå slik kriminalitet er svært lav, sier han

Nå tror han at de som omsetter slike midler får en mye mindre kundekrets.

John Konstad i Sør-Trøndelag politidistrikt sier at de også ser sammenheng mellom bruk av anabole steroider og andre stoffer.

Når vi pågriper folk med narkotika, finner vi ofte også anabole steroider, og disse personene er ikke sjeldent gjengangere i voldssaker, sier Konstad.

LES OGSÅ: Ny lov vil ikke stoppe steroider

Kan slutte å vokse

Sissel Borthne Gundersen er spesialist i allmennmedisin i Skien og har tatt imot mange unge gutter som er bekymret.

– Noen av dem er i 16 års alderen og har merket at de har fått pupper, mens andre vil sjekke lever og nyre, sier hun.

Når hun spør om hvorfor de er bekymret, kommer det ofte frem at de bruker anabole steroider for å få en raskere muskuløs kropp. Guttene beskriver dette miljøet som stort.

Det er klart at det ikke er kult for gutter å utvikle bryst, og det er heller ikke noe som vil gå bort av seg selv når de først har kommet. Da er operasjon den eneste utveien, og det er det ikke mange som er klar over, sier lege Borthne Gundersen.

Sissel Borthne Gundersen

- Mange unge er ikke klar over de alvorlige bivirkningene av anabole steroider, sier Sissel Borthne Gundersen, spesialist i allmennmedisin.

Foto: Privat

Hun forteller at jenter kan utvikle hårvekst i ansiktet, og komme i stemmeskifte som en gutt i pubertet. Dette er varige endringer.

Ikke nok med det, men får kroppen høye doser av testosteron i ungdommenes vekstperiode, kan de stoppe å vokse, understreker legen.

Hun opplever likevel at noen tror mer på det som står på nettet enn det hun forteller som lege. Det synes hun gir et skremmende bilde av holdningene der ute.

– Mange ungdommer ufarliggjør doping fordi det ikke har vært forbudt. Selv høy risiko for hjertesykdommer ser ikke ut for å skremme dem. Jeg håper at de nå får øynene opp når forbudet er en realitet, forteller Borthne Gundersen.

LES OGSÅ: Bruk av anabole steroider er guttenes anoreksi

Vil ikke fjerne problemet helt

Stiftelsen Antidoping Norge arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn.

Frode Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge

- Økende kroppsfokusering blant stadig yngre, kan føre til at mange tyr til anabole steroider, sier Frode Hestnes i Antidoping Norge.

Foto: Antidoping Norge

– Forbudet vil ikke fjerne problemet helt, men gir et kraftig signal til både de som vurderer å bruke det, og de som allerede benytter seg av dop, sier Frode Hestnes, assisterende daglig leder i Antidoping Norge.

I deres forebyggende arbeid bruker de enkelte foredragsholdere som selv har brukt anabole steroider.

– Det gjør det lettere for å få folk til å skjønne hva dette gjør med kroppen, sier Hestnes.

En av dem er Morten Heierdal. Han har tidligere stått frem og har brukt anabole steroider i 10 år. Han soner nå en dom på 1 1/2 år for vold.

Selv om Morten sluttet med doping for tre år siden, kjenner han fortsatt miljøet godt.

LES OGSÅ: Mer om Mortens historie

12-åringer doper seg

Morten Heierdal, tidligere bruker

- Det skremmer meg at stadig yngre personer bruker anabole steroider når jeg vet de alvorlige virkningene, sier Morten Heierdal, tidligere bruker av anabole steroider.

Foto: Privat

– Bruken av anabole steroider har økt voldsomt i det siste, og det er enklere å få tak i det enn tobakk. Det sier Morten Heierdal til NRK.no, og legger til at det er nettet som gjør det spesielt tilgjengelig.

Det som bekymrer meg mest er at det er stadig yngre ungdommer som doper seg. Det verste er at jeg kjenner til at 12-åringer har begynt med dette og det er en skremmende utvikling, sier han.

Han forteller også at jenter doper seg, men de begynner som oftest ikke før i 20-årsalderen.

Begynte med fotball

Morten Heierdal var svært glad i fotball som ungdom. Han trente mye og hevdet seg i junior fotball, men overgangen til seniorlaget ble veldig tøft. Han viste lite fremgang, og han ble enig med trenerne om å fokusere på styrketrening.

– Jeg begynte på treningsstudio sammen med en kamerat da jeg var 17 år gammel, og merket forbedring det første halve året, men så stagnerte det, sier Morten.

De to kameratene så veldig opp til de som hadde store muskler og fikk oppmerksomhet fra jentene.

Vi kom raskt i kontakt med dem, og de viste oss hvordan vi skulle trene for å få fremgang. Etter hvert ble vi presentert for anabole steroider, og skjønte at de fleste på treningsstudioet brukte det, forteller den tidligere brukeren.

LES OGSÅ: Mer hjemmelaget anabole sterodier

Endret personlighet


– Jeg merket at muskelmassen økte, og at jeg ble sterkere bare i løpet av noen dager, sier Morten Heierdal og forteller at han fikk en enorm energi.

Han injiserte fire sprøyter hver tredje dag i en tremåneders periode, så var det en liten pause før en ny kur startet. Hver kur kunne koste opp til 10.000 kroner.

– Mellom kurene ble jeg ofte veldig slapp og mistet energien, derfor ble det etter hvert knapt pause mellom kurene, sier Morten.

Det gjorde at personligheten begynte å endre seg, for de anabole steroidene fremmet mye aggresjon og sjalusi.

– Jeg ble veldig selvsentrert, fryktløs og manglet etter hver all empati, noe som gjorde at familie og venner tok avstand, forteller han.

Jobber mot doping

Bruken av steroider utviklet seg til at Morten også begynte med narkotika.

– Jeg fortsatte likevel å trene mye, men ble deprimert og var ofte i kontakt med politiet, sier Morten.

En dag da jeg skulle til å ta dop, gikk det plutselig opp for meg hva jeg holdt på med. Jeg tenkte over alle episodene jeg hadde vært oppe i, og alle jeg hadde sviktet.

Han bestemte seg for å oppsøke hjelp, og måtte gjennom en knallhard kamp for å komme seg ut av dette. Nå holder han foredrag i regi av Antidoping Norge.

– Det skremmer meg virkelig at svært unge personer bruker dette dopet når jeg vet hvor mye det ødelegger, forteller Morten.

Han forteller sin historie til ulike fagmiljøer for å få dem til å forstå hvordan det å være i et slikt miljø og hvilke konsekvenser det kan få.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, noe som gjør at jeg med min grumsete bakgrunn har fått motivasjon til å fortsette kampen mot doping, sier Morten.

LES OGSÅ: Flere bruker anabole steroider

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)