Hopp til innhold

– Allergivennlige hunder er en myte

Allergivennlige hunder er ikke nødvendigvis bedre for allergikere, sammenlignet med «vanlige» hunder, mener amerikanske forskere.

Labradoodle

Den såkalte hypoallergeniske hunderasen Labraduddel, ble avlet frem nettopp for personer som er allergiske mot hunder. Men er de virkelig bedre for allergikere enn andre hunder?

Foto: Wikimedia

Bo Scoop- portugese water dog

Obama-familiens portugisiske vannhund, Bo foran det hvite hus.

Foto: Chuck Kennedy / AP

En forskningsrapport publisert i American Journal of Rhinology and Allergy, byr på dårlige nyheter for hundeoppdrettere og allergikere som har investert penger på allergivennlige hunderaser.

Forskere ved Henry Ford’s Department of Public Health Sciences, har studert nivået på spyttproteinet «Canis familiaris 1-» allergener i over to hundre hustander med hund.

De samlet inn og analyserte støvpartikler for å se om det var noen målbar forskjell på utslag av allergennivå i boliger med såkalte hypoallergeniske (allergivennlige) hunder sammenlignet med andre hunderaser.

Over 60 forskjellige hunderaser var en del av det amerikanske studiet. Elleve av rasene var regnet som hypoallergeniske, blant dem Labraduddel, Portugisisk vannhund, kinesisk nakenhund (Chinese Crested).

– Vanskelig å definere allergivennlige raser

Lege Ole Telnes Gotheim er øre-nese- og halsspesialist ved Klinikk for allergi og luftveissykdommer.

Dr. Ole Telnes Gotheim, spesialist i øre-nese-hals og hode-halskirugi

Lege Ole Telnes Gotheim sier det eneste stedet man kan sikre seg en allergifri hund er i leketøysbutikken.

Foto: Klinikk for Allergi og Luftveissykdommer

– Allergener finnes i pels, spytt, urin, slim, hårrøtter og hudceller som faller av hunden, sier Gotheim til NRK.no.

Mange ulike hundeoppdrettere reklamerer med at deres hunderase er allergivennlige fordi de røyter lite, har kort pels eller sikler lite forhold til andre hunder.

Det amerikanske studiet konkluderer med at de nevnte faktorene ikke spiller en stor rolle når det kommer til allergenmengden som spres i rommet.

– Det finnes hunderaser som flasser og sikler mindre, dermed avgir færre allergener. Men mye kommer an på det individuelle menneskets immunsystem, sier Gotheim.

Legen forteller at noen personer kan være allergiske mot en hunderase, mens andre hundeallergikere ikke reagerer negativ på den samme hunderasen. Det betyr dermed at en hypoallergenisk hund også kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen.

– Derfor er det vanskelig å si at det finnes hunderaser som er mer allergivennlige enn andre, mener Gotheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Chinese crested dog

Den kinesiske nakenhunden er regnet som en av de mest allergivennlige hunderasene.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Evig diskusjon om eksponering

«Tidligere allergistudier viser også at eksponering for hunder i ung alder, kan bidra til at man unngå å utvikle allergi mot hunder i fremtiden,» skriver Christine Cole Johnson, prosjektleder ved Henry Ford’s Department of Public Health.

– Det er en evig diskusjon på alle internasjonale kongresser og seminarer om dyreallergi. Hittil har man ikke klart å konkludere om det er lurt å eksponere småbarn for hunder, eller om man bør vente med eksponeringen, sier Gotheim.

Hva synes du at man bør gjøre?

– Jeg er firebarnsfar og er nokså pragmatisk. Barna mine må spise jord og klå på hunder og katter så mye de vil. Personlig tror jeg at normal eksponering er bedre for immunsystemet enn sterilisering av miljøet, sier Gotheim.

Han mener sterilisering ofte fører til at immunsystemet blir trigget på en mer ekstrem måte når det først kommer i kontakt med ukjente allergener.

Tips for hundeelskende allergikere

Gotheim sier at man kan utvikle allergi mot hunder, selv om man har vokst opp med hunder hele livet.

– Slik som man kan utvikle allergi over tid, kan man også bli kvitt allergi over tid. Immunsystemet vårt er veldig lite viljestyrt, så man kan ikke sikre seg mot utvikling av allergi på noen som helst måte, sier Gotheim.

Om man likevel skulle være så uheldig at man blir allergisk mot familiens kjæledyr, har legen noen gode råd.

– Hvis man velger å beholde hunden, må man først og fremst sørge for å få medisiner og hjelpemidler for å dempe symptomene.

– Deretter må man begrense eksponering av allergenet. La kjæledyret oppholde seg på få steder i huset. Ikke slipp den inn på bruksområder som bad, kjøkken og soverom, sier Gotheim.

I onsdagens episode på NRK-serien Valpekullet viser det seg minstejenta i den ene familien har allergi. Hva skjer nå med den lille valpen som de egentlig hadde tenkt å adoptere?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)