Hopp til innhold

-Skattelistene misbrukes i utlandet

Kriminelle i flere land sitter nå foran dataskjermene for å fingranske de norske skattelistene. Eldre velstående nordmenn advares mot svindelforsøk.

Internett

Kriminaliteten på nettet blir stadig større, også over landegrensene.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

For første gang er kriminaliteten på internett blitt større enn omfanget av fysiske tyverier i verden.

Den årlige rapporten om global svindel som i dag ble publisert av det internasjonale sikkerhetsselskapet Kroll, viser en økning det siste året på mer enn 20 prosent i nettsvindel rettet mot næringslivet.

- Dette rammer også privatpersoner. Den teknologiske utviklingen gjør at kriminaliteten er blitt grenseløs som aldri før. De kriminelle går dit det er penger å hente. Svindelforsøk som tidligere skjedde på lykke og fromme er nå blitt mye mer målrettet, sier adm. dir. Tore Larsen Orderløkken i Norsk senter for informasjonssikring ( NorSIS ).

- En gullgruve

Tore Larsen Orderløkken

Tore Larsen Orderløkken er direktør i NorSIS.

Foto: Ida Hjerkinn

Han mener de norske skattelistene er en gullgruve for kriminelle over landegrensene.

- Utenlandske bakmenn samarbeider med norske kriminelle om svindelforsøk mot privatpersoner. Størst er trusselen for eldre formuende nordmenn uten nettbank men med penger på bok, forteller han.

- Én framgangsmåte er at svindlere prøver å opprette nettbank i ofrenes navn. De er spesielt interessert i eldre mennesker, fordi mange av dem ikke har nettbank fra før.

- Da åpner det seg muligheter for elektroniske ran. Noen ganger lykkes man i å hente penger ut av landet uten at noen merker det før det er for sent.

Betenkelig

Orderløkken mener det er bekymringsfullt at skattelistene kan gjøre det enklere å finne pengesterke ofre.

- Med bakgrunn i det vi nå ser, er det betenkelig at norske myndigheter tilgjengeliggjør informasjon som kan misbrukes til målrettede angrep mot navngitte enkeltpersoner, mener han.

Samarbeid over grensene

Mye tyder på at samarbeid mellom utenlandske og norske datakriminelle blir mer vanlig.

NorSIS-sjefen forteller at utlendingene blant annet sørger for verktøyene som trengs for å drive datahacking, mens de norske overvåker fysiske postkasser i forsøkene på svindel og id-tyverier. Det finnes også metoder for å sjekke om navngitte personer allerede har nettbank.

- Noen av de underjordiske kriminelle nettverkene er blitt så avanserte at de har det som kan minne om profesjonelle "markedsavdelinger". Helpdesker og falske antivirus-programmer er noen av stikkordene.

- Vi vet også at man forsøker å etablere såkalte mulldyr, som betyr at vanlige uvitende mennesker brukes til å formidle svarte penger ut av Norge.

- Rekruttering av mulldyrene skjer med kryptiske stillingsannonser i avisene der det fristes med lettjente penger. Biter man på i god tro er risikoen stor for at man blir oppdaget og stanset, men da kan penger allerede være ute av landet, forteller Orderløkken.

Kikker-dagen

I dag er den store kikker-dagen. Vil du vite det, kan du nå sjekke hva naboer, kolleger, familie, venner og kjendiser har i netto formue og inntekt, og hva de betaler i skatt.

Nesten ingen kan reservere seg mot å stå oppført i listene som Skatteetaten og mediene har lagt ut i dag. Tallene er bare et tastetrykk unna.

Også Advokatforeningen advarer mot mulighetene for misbruk av de elektroniske listene. - Kriminelle kan ha stor glede av disse opplysningene, sier Bettina Banoun som leder foreningens skatteutvalg.

Hun viser til at potensielle ofre blir ramset opp med fullt navn, alder og poststed, inntekt og formue.

Bettina Banoun

Bettina Banoun, Advokatforeningen.

Foto: Wiersholm

- Opplysningene er permanent tilgjengelige over hele verden. Mange av listene kobler også leseren direkte til kart, gateadresser og bilder av skattyterens hjem. Dette kan gi et godt utgangspunkt for id-tyverier, trusler, innbrudd og bedrageri, mener Bettina Banoun.

LES OGSÅ:

Unikt

Hun sier det er enestående i verden at myndighetene legger ut store mengder med sensitiv informasjon om hver enkelts økonomiske forhold.

- Ingen andre land har en slik ordning. Utenlandske medier og politikere tror nesten ikke sine egne ører når de hører om dette.

- Er dere motstandere av enhver form for publisering av skattelister?

- Av hensyn til personvernet vil det enkleste være om publiseringen opphører. Advokatforeningen mener i hvert fall at den formen publiseringen skjer på i dag, med masseutlevering til pressen og offentlige søkbare lister på internett, er uholdbar, sier lederen for advokatforeningens skatteutvalg.

Direktøren i NorSIS støtter dette synet.

- Skattelistene bør administreres på en helt annen måte enn i dag. Én løsning kan være å gi tilgang bare for dem som faktisk trenger personopplysningene og som er klarert til slik bruk, mener Tore Larsen Orderløkken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)