Hopp til innhold

– Åpne skattelister vil gi flere ran og kidnappinger

Sikkerhetsekspert Espen Lee advarer mot åpne skattelister. – Det vil bli flere kidnappinger, ran og utpressingssaker, sier han.

Espen Lie

Sikkerhets-ekspert Espen Lee advarer mopt åpne skattelister i Norge.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Espen Lee, som tidligere het Espen Lie, bor nå i USA og driver selskapet Espen Lee Security. Selskapet tilbyr beskyttelse for alle slags folk med alle slags verdier, og driver blant mye annet også livvakttrening.

Den tidligere torpedoen har fulgt med på debatten om åpne skattelister de siste dagene og gjestet i dag radioprogrammet Ukeslutt på P1.

Der advarte han Norge mot å ha åpne skattelister.

– De kriminelle kan gå inn på listene og plukke ut ofre. Deretter kan de kidnappe famlier, gjennomføre ran og drive utpressing på flere måter, forteller Lee.

– Vil bli vanligere

Ett av argumentene som brukes mot offentliggjøring av skattelistene, er at de nettopp kan brukes som et verktøy for kriminelle.

Men tidligere denne uka opplyste Politidirektoratet at det ikke er funnet bevis for utstrakt bruk av skattelistene i kriminelt øyemed.

Ifølge Espen Lee er det i så fall bare et spørsmål om tid før det skjer.

– Heldigvis ligger Norge i en del av verden hvor det har vært lite sånt. Men i Sverige har det skjedd flere kidnappinger. Og med all kriminaliteten som kommer inn over landegrensene, vil det bli vanligere også her, sier Lee til NRK.

LES OGSÅ:

– Naivt

Sikkerhets-eksperten har også fått med seg den ny Iphone-appen, som lar folk se på kartet hvor de rikeste personene i området bor.

– Man bare trykker på en knapp og finner ut hvem som er rikest. Det er nærmest en oppfordring til å gjøre noe for de som driver med kriminalitet. Det er veldig naivt å tro at ingen tenker slik, sier han.

Espen Lee frykter at myndighetene ikke vil ta saken på alvor før noe alvorlig skjer.

– Det er dessverre først da man sperrer opp øynene, sier han.

Sjeleglad «riking»

Edna Falao, jetsettdronning i St. Tropez og en av deltagerne i TV-programmet «Norges Rike», deltok også i debatten i Ukeslutt.

Hun er sjeleglad for at skattelistene ikke er offentlige i Frankrike.

– En av mine rike venner har blitt kidnappet tidligere. I Frankrike hadde folk aldri funnet seg i det. Risikoen for kriminalitet er for stor, sier hun.

LES OGSÅ: