Hopp til innhold

- Usant at snus ikke gir kreft

"Frikjenningen" av snus fra kreftfare er finansiert av tobakksindustrien, skriver Kreftforeningen.

Snus
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Nylig ble det publisert en studie i BMC Medicine som konkluderer med at snus ikke gir økt risiko for kreft. Studien har fått mye omtale i norske medier den siste tiden.

Nå viser det seg at studien har tilknytning til tobakksindustrien.

- Velkjent støttespiller

- En av forfatterne bak studien, P.N. Lee, er en velkjent støttespiller for tobakksindustrien, sier professor Tore Sanner ved Institutt for kreftforskning til Kreftforeningen.no .

Han sammenligner den engelske studien med mindretallsrapportene som for noen år tilbake viste at passiv røyking ikke var farlig.

I likhet med denne studien, viste forskerne bak disse rapportene seg å ha bånd til tobakksinteresser.

Mindre skadelig enn røyk

Forskningen på snus er foreløpig ikke særlig omfattende, men det er enighet om at snus er mindre farlig enn sigaretter.

LES OGSÅ: Snuser på legens anbefaling

Men det er påvist sammenheng mellom snus og kreft.

I en oversiktsartikkel i Lancet Oncology i 2008 gikk anerkjente internasjonale tobakksforskere gjennom studier fra de siste årene. Konklusjonen var at snusing gir økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret.

Risikoen for disse to kreftformene øker med ca. 60 prosent med den typen snus som brukes i Norge.

- Kreftforeningen fastholder, i likhet med helsemyndighetene at snus øker risikoen for kreft, uttaler avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)